Hypotheekverstrekker in surseance

De Amerikaanse hypotheekverstrekker New Century Financial heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. Hiermee is weer een volgende fase ingegaan voor de vele verstrekkers van risicovolle hypotheken in de VS, een bedrijfstak die de laatste maanden in grote problemen is gekomen.

New Century zette begin maart de crisis van deze sector in werking. Toen bleek dat veel klanten niet meer konden voldoen aan de aflossingen. Het gaat hier om duurdere leningen aan mensen met een slechte kredietwaardigheid. Eenvijfde van de Amerikaanse hypotheekmarkt bestaat uit dit soort leningen. De afgelopen maanden zijn al meer dan twintig verstrekkers van dit type hypotheken failliet gegaan. De schuldeisers van deze hypotheekverstrekkers, waaronder de grote spelers onder de Amerikaanse zakenbanken, begonnen hun geld terug te eisen toen de problemen rond de aflossingen bekend werden.

New Century zei gisteren dat het 3.200 mensen, ofwel 54 procent van de werknemers, wil ontslaan en alle belangrijke bedrijfsonderdelen verkoopt. Volgens bestuursvoorzitter Brad Morrice zal het ontslag van het personeel de verkoop van bedrijfsonderdelen vergemakkelijken.

Met de uitstel van betaling, in de VS bekend als chapter 11, laat een bedrijf de vrijheid om de onderneming voort te zetten terwijl het een plan bedenkt om de schuldeisers terug te betalen.

De aanvraag van New Century zorgde gisteren voor een bedrukt sentiment op Wall Street. Begin maart waren de problemen in de sector reden voor een forse correctie op de aandelenbeurzen wereldwijd. (AP, ANP)