Hooggerechtshof VS: geen uitspraak over detentie Guantánamo

Washington. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal zich niet uitspreken over de vraag of de terreurverdachten die vastzitten op de marinebasis Guantánamo Bay het recht hebben om hun detentie aan te vechten. Advocaten van enkele vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders vinden dat deze bepaling in een antiterreurwet van de regering-Bush ongrondwettelijk is, en vroegen om een reactie van het Hof. Verschillende lagere gerechtshoven stelden dat dit niet in strijd is met de Amerikaanse grondwet. De advocaten van de gevangenen gingen hierop in beroep bij het hoogste Amerikaanse hof. Zes van de negen rechters van dit Hooggerechtshof vonden echter dat er geen beroep nodig is. Om een zaak door het Hooggerechtshof te laten behandelen, is goedkeuring van vier rechters nodig. Nu blijft het oordeel van lagere rechters van kracht. De uitspraak betekent niet dat het Hof zich niet meer zal hoeven uitspreken over Guantánamo Bay. Zodra gevangenen zijn berecht door militaire commissies kunnen zij in hoger beroep, uiteindelijk ook voor Hooggerechtshof.