Genieten van klassiek in Hamburg

Ruim tweeduizend toeschouwers kunnen straks genieten van klassieke concerten in de grote concertzaal van de Elbphilharmonie. Een droomhuis voor de muziek. Foto AFP - Ho Herzog & De Meuron This undated handout computer generated picture shows the concert hall of the planned Elbphilharmonie in Hamburg, northern Germany. Construction works began on 02 April 2007 for the futuristic project by Swiss architects Herzog & de Meuron. The new concert hall will be built on the roof of the former warehouse building Kaispeicher A, situated on the border of the Elbe river. The building will host two auditoriums, a luxury hotel, appartments, restaurants and shops. AFP PHOTO HO HERZOG & DE MEURON AFP;Herzog & de Meuron

Ruim tweeduizend toeschouwers kunnen straks genieten van klassieke concerten in de grote concertzaal van de Elbphilharmonie. Een droomhuis voor de muziek. Zo omschrijft het Duitse blad Der Spiegel dit nieuwe concertgebouw dat in de Noord-Duitse havenstad Hamburg verrijst. Naast klassieke muziek, kunnen mensen er ook naartoe voor jazz en pop en wereldmuziek.

Het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron ontwierp het futuristische gebouw, dat aangelegd zal worden op het dak van een voormalig warenhuis aan de rivier de Elbe. De buitenkant zal bestaan uit een façade van dubbelglas. Gisteren is begonnen met de bouw, in 2010 wordt het gebouw geopend.

Bovenstaand computergegeneerd beeld laat zien hoe 2.150 toeschouwers in de grote concertzaal straks rond het orkest kunnen zitten. Zo’n 1.700 zitplaatsen hebben een direct zicht op het podium. Aan het plafond hangt een speciale reflector die niet alleen zorgt voor een betere akoestiek, maar ook onderdeel vormt van de lichttechniek.

De Elbphilharmonie zal verder plaats bieden aan drie concertzalen, een luxueus hotel, appartementen, restaurants en winkels. In totaal zal het gebouw zo’n 186 miljoen euro kosten. Herzog & de Meuron is onder meer verantwoordelijk voor de verbouwing van de Tate Gallery of Modern Art in 2000.

Kijk voor meer informatie op www.elbphilharmonie.de