Gelukkig huwelijk in Alkmaar

Louis van Gaal heeft zich door AZ-voorzitter Dirk Scheringa laten verleiden tot een verlenging van zijn contract met clausules waardoor zijn WK-ambities op een laag pitje zijn gezet.

Velen dachten aan een 1-aprilgrap, maar Louis van Gaal (55) was zondag serieus toen hij op de spelletjes- annex feestavond van AZ bekendmaakte zeker nog tot 2010 bij de Alkmaarse club te blijven. En misschien wel tot zijn pensioen. Want als het aan voorzitter/eigenaar Dirk Scheringa ligt, kan de befaamde oefenmeester bij wijze van spreken een contract voor het leven tekenen.

Het is Van Gaals grote ambitie met een nationaal team aan een WK deel te nemen, maar voor de club waaraan hij nu zijn hart heeft verpand is die wens bijgesteld. Een clausule in zijn opengebroken verbintenis, die doorliep tot 2008, voorziet in de mogelijkheid op 1 juli 2009 AZ in te ruilen voor een WK-deelnemer. Scheringa heeft afgedwongen dat slechts vijf landen daarvoor in aanmerking komen: Duitsland, Engeland, Spanje, Argentinië en Nederland. De kans is gering dat een van deze voetballanden de oud-coach van Barcelona en Ajax pas een jaar voor het eindtoernooi inhuurt.

In het nieuwe contract van Van Gaal staat verder dat hij in de zomer van 2010 ingehuurd kan worden door elke willekeurige WK-deelnemer. Dat hoeft eveneens niet strijdig te zijn met de belangen van AZ. Van Gaal kiest alleen voor een team waarmee hij denkt ver te kunnen komen. Argentinië is zijn favoriete land omdat de voetballers daar de beste topsportmentaliteit zouden hebben. Maar ook bij de jonge generatie in Nederland constateert Van Gaal weer „honger naar de bal”.

Het was al opmerkelijk dat Van Gaal twee jaar geleden in zee ging met een provincieclub als AZ. Dat hij nu voor een langer verblijf kiest, valt des te meer op. Contracten hebben weliswaar in de voetbalwereld vaak slechts een symbolische waarde, Van Gaal is geen clubhopper. Na de slangenkuilen van Barcelona en Ajax is het voor Van Gaal een verademing om in de knusse Hollandse sfeer van Alkmaar te werken. De betrouwbaarheid van het management van AZ heeft zwaar gewogen. De afspraken die hij twee jaar geleden op een bankje in de Spaanse badplaats Sitges maakte met Scheringa, toenmalig technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Toon Gerbrands, zijn stuk voor stuk nagekomen.

Van Gaal legt de lat altijd zo hoog mogelijk. Hij stelt maximale eisen aan zichzelf en zijn assistenten die zeventig uur per week moeten werken. Overal waar Van Gaal onder contract stond, deed hij zelf, letterlijk, het licht uit.

De resultaten zijn ernaar. Hij maakt voetballers beter, tot internationals zelfs. Een verzameling reserves en spelers van de tweede garnituur werd bij AZ onder zijn hoede een succesvol draaiend elftal. Volgend seizoen wil Van Gaal echter kampioen worden. Het past bij zijn eerzucht om met een ambitieuze provincieclub de traditioneel grote clubs naar de kroon te steken. De man die zich in Nederland ondergewaardeerd voelt, koestert vooral revanchegevoelens jegens zijn oude liefde Ajax. Dat is in het voordeel van AZ en de even ambitieuze Scheringa.

Maar Van Gaal zal voor de kwaliteit van de spelersgroep en zijn trainersstaf ook zijn eisen stellen. Van Gaal stelde gisteren terecht dat je van gemotiveerde reserves best een goed team kan maken, maar dat je met hen nog geen kampioen wordt. Hij wil geen elftal bij elkaar kopen, er zullen wel versterkingen moeten komen om het ultieme doel te verwezenlijken. Met iets meer kwaliteit had AZ dit seizoen al de landstitel kunnen winnen, concludeert hij.

Scheringa voorziet geen problemen. Hij kwam er met Van Gaal in drie gesprekjes van een uur uit. Vorige week dinsdag was het rond, zondag werden de contracten opgemaakt. De clubvoorzitter streeft nog steeds naar een talentvolle ploeg met het liefst Nederlandse spelers. „Want als iemand een mop vertelt in de kleedkamer moet iedereen die begrijpen.” Toch mag er nu ook ver over de grens gekeken worden. En als er een flink bedrag op tafel moet komen, sluit Scheringa dat niet uit.

‘Opbouwtrainer’ Van Gaal houdt er niet van met verwende vedetten te werken. Aan het Kooimeerplein, met straks ook nog een opleidingscentrum dat het grootste van Nederland moet worden, zit hij op z’n plek. Tegelijkertijd voelt hij een warmte die de verzakelijkte voetbalwereld vreemd is geworden. Scheringa heeft in hem een grenzeloos vertrouwen: „Van Gaal is een trainer met een onbeperkte houdbaarheidsdatum.”