`Geen democratie meer in Bangladesh`

Dhaka. De legerleider van Bangladesh heeft gisteren gezegd dat het land niet meer bestuurd moet worden door een ”verkiesbare democratie”. Volgens Moeen U Ahmed zal de door het leger gesteunde interim-regering een nieuwe vorm van democratie opzetten om een einde te maken aan het slechte bestuur in het land. In Bangladesh is sinds 11 januari de noodtoestand van kracht. Het land wordt geregeerd door een interim-regering met steun van het leger. Omdat de noodtoestand alle politieke activiteiten verbiedt, werden de verkiezingen, die gepland waren voor 22 januari, uitgesteld. De legerleider wil pas weer verkiezingen houden als de politiek en de regering zijn gezuiverd van corruptie. ”We willen niet terug naar een verkiesbare democratie, waar corruptie alomtegenwoordig is, het bestuur lijdt onder onveiligheid en de schending van rechten, en waar politieke criminalisatie het voortbestaan en de integriteit van de staat bedreigd”, aldus Ahmed. Sinds de verkiezingen zijn uitgesteld heeft het leger ruim 160 prominente politici en zakenleiden opgepakt wegens corruptie. Human Rights Watch heeft zijn bezorgdheid hierover uitgesproken.