García wil drugslabs in Peru bombarderen

Met bombardementen en beschietingen door gevechtsvliegtuigen wil de Peruaanse president Alan García de drugslaboratoria en clandestiene vliegvelden van drugshandelaren in zijn land aanpakken. Peru is na Colombia de grootste producent van cocaïne ter wereld.

Zonder Colombia met name te noemen zei García in een dramatische toespraak dat Peru „net als een broederland” te maken krijgt met een door crimineel geld gefinancierde guerrilla „als we de drugshandel niet ombrengen”.

García is erop gebrand een vrijhandelsakkoord te sluiten met de Verenigde Staten. Later deze maand zal hij in verband daarmee een bezoek brengen aan president Bush.

Maar in Washington heerst twijfel of Peru de strijd tegen drugs wel serieus genoeg neemt. De minister van landbouw, Juan José Salazar, gaf onlangs, onder druk van cocaboeren, toestemming om in een regio in het midden van het land het uitroeien van cocaplanten tijdelijk te staken. Hij zei dat die strategie de afgelopen tien jaar had gefaald en bovendien had geleid tot een toename van het geweld en tot een grotere productie van cocaïne.

García nam gisteren duidelijk afstand van zijn minister. „We moeten álle cocaïnelaboratoria en álle vliegvelden opruimen”, zei hij. En hij adviseerde zijn minister van Binnenlandse Zaken: „Gebruik A37-vliegtuigen, bombardeer de vliegvelden en val ze aan, beschiet de laboratoria met machinegeweren.” (Reuters, AFP)