Fastfoodketens buiten personeel uit

don.jpgEten bij Mac Donalds of KFC. Zo nu en dan ontkom ik er niet aan omdat mijn zoon dat net als bijna alle kinderen als een feest ervaart. Onbegrijpelijk als je ziet hoe druk  het daar in het weekend is. Soms moet je een uur  in de rij staan voor zo’n plakkerige hap die in de Chinese  Mac Donalds en KFC’s nog veel minder kwaliteit heeft dan in de Nederlandse  vestigingen.
Nee, voor ouders is Mac Donalds geen feest. Voor de pubers die er werken helaas ook niet. Een anonieme bron informeerde de krant ‘De Newsexpress’  uit Guangzhou dat KFC en Mac Donalds de rechten van hun werknemers ernstig schenden. Het jeugdige personeel  verdient niet meer dan 40 cent per uur.
“Als het probleem werkelijk zo erg is moeten de bedrijven hun werknemers compenseren en kunnen de fastfoodketens bovendien zware boetes verwachten’, zei de anonieme bron tegen de krant.

Mac Donalds en KFC hebben bijna 3000 vestigingen in China  en hebben bijna 200.000 werknemers in dienst .
A Lin, een werknemer bij Mac Donalds in Guangzhou zegt dat zij haar werkgever aanvankelijk hoog had zitten maar dat ze  nu ze er werkt daar heel anders over denkt.“Ik heb nooit rust en voel me  uitgebuit”, zegt A Lin.
De Amerikaanse fastfoodketens gaven geen commentaar op de beschuldigingen.
Het bericht komt op het moment dat premier Wen Jiabao tijdens het  vorige maand gehouden parlementaire congres in zijn  werkrapport  het belang van een minimumloon en het respecteren van arbeidsrechten benadrukte om de sociale stabiliteit van de samenleving te waarborgen.
Peking heeft bijvoorbeeld een minimumloon van 55 euro per maand vastgesteld en Shanghai 65 euro.
China is van plan een nieuwe werkloosheidswet aan te nemen.Deze wet is bedoeld  om de  werkgelegenheid  te stimuleren.Ook is er in de nieuwe wet een anti-discriminatie clausule opgenomen. De centrale overheid is tevens van plan vakbonden  bij buitenlandse bedrijven op te zetten.

    • Bettine Vriesekoop