Eon ziet af van bod op Spaans Endesa

Elektriciteitsmasten in Hostalets de Pierola, Spanje. Het Duitse energiebedrijf Eon heeft zijn bod op de Spaanse branchegenoot Endesa ingetrokken, na een akkoord met de andere bieders, het Italiaanse Enel en het Spaanse Acciona. Foto Bloomberg Electricity pylons stand in a vineyard in Hostalets de Pierola, Spain, Monday, October 2, 2006. Enel SpA, Italy's largest power company, and Acciona SA are poised to win an 18-month takeover fight for Spain's Endesa SA with a bid that values the utility at more than 43.4 billion euros ($58 billion). Photographer: Xavier Mikel Laburu/Bloomberg News. BLOOMBERG NEWS

Het Duitse energieconcern Eon trekt zijn bod van 42,4 miljard euro op Endesa in. Daarmee komt een einde aan de controversiële overnamestrijd rond het Spaanse energieconcern, die anderhalf jaar geduurd heeft.

Eon onthulde gisteren een akkoord met de concurrerende bieders, het Italiaanse Enel en het Spaanse Acciona. Als zij Endesa overnemen zullen ze voor 10 miljard euro aan energiecentrales in Spanje, Frankrijk en Italië verkopen aan Eon, dat daarmee alsnog een positie op de Zuid-Europese markt verkrijgt.

In een korte mededeling liet Eon-bestuursvoorzitter Wulf Bernotat gisteravond weten dat het bod van de baan was. Vandaag zou de laatste dag zijn geweest dat aandeelhouders konden ingaan op het bod van Eon, maar het was gisteren al duidelijk dat voor Eon een meerderheid in Endesa onmogelijk te behalen viel, zei Bernotat. „Het verkrijgen van een minderheidspositie in Endesa zou hebben geleid tot een patstelling tussen de aandeelhouders en onvoorspelbare rechtszaken in gang hebben gezet.”

Het Italiaanse staatsbedrijf Enel bezit reeds 24 procent van Endesa en de Spaanse holding Acciona (bouw, distributie en windenergie) van de familie Enterecanales heeft 21 procent.

Eind vorige maand maakten Enel en Acciona bekend 41 euro per aandeel voor de rest van Endesa te willen bieden, 1 euro meer dan het bod van 40 euro per aandeel door Eon. Dit controversiële bod – bekritiseerd omdat beide partijen het in het geheim overeenkwamen terwijl er reeds een bieding van Eon liep – werd vorige week door de Spaanse beurstoezichthouder met een half jaar uitgesteld. In verband met zijn verzet tegen dit omstreden besluit maakte gisteren de voorzitter van de toezichthouder Manuel Conthe zijn aftreden bekend.

Als de overige aandeelhouders akkoord gaan, zal het Italiaanse Enel driekwart van Endesa in handen krijgen en het Spaanse Acciona een kwart. Het zwaartepunt in de besluitvorming komt de eerste drie jaar bij Acciona te liggen. Daarmee zou de ‘Spaanse identiteit’ van Endesa gewaarborgd zijn.

De slag om Endesa werd de afgelopen anderhalf jaar gekenmerkt door een hoge mate van overheidsbemoeienis. Daarbij liet de Spaanse regering van premier Zapatero duidelijk zijn voorkeur merken voor de vorming van een groot Spaanse energiebedrijf. Eurocommissaris Kroes van Mededinging daagde Madrid voor de rechter wegens de voorwaarden die werden gesteld aan Eon voor de overname van Endesa. De financiële markten kritiseerden de gang van zaken rond de overneming om de schimmige afspraken en het falend beurstoezicht.

Endesa: pagina 14