Doodstraf neef Saddam geëist

Aanklagers hebben gisteren de doodstraf geëist tegen een neef van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein wegens zijn veronderstelde betrokkenheid bij de inzet van gifgas, in 1988. Ali Hassan al-Majeed riskeert de strop samen met vijf andere hoge leden van het voormalige Ba’ath-regime die terechtstaan voor de zogeheten Anfal-campagne. Over een periode van zeven maanden zette het regime zenuw- en mosterdgas in tegen Koerden in Noord-Irak. In totaal vielen circa 180.000 doden. Het gerechtshof in Den Haag wil de mogelijkheden bekijken om Hassan al-Majeed als getuige te horen in het proces tegen Frans van Anraat. Het hof behandelt sinds gisteren het hoger beroep tegen de Nederlandse zakenman, die volgens het OM in de jaren tachtig grote hoeveelheden chemische stoffen aan Saddam leverde. Het OM heeft inmiddels een rechtshulpverzoek aan Irak gedaan. (AP, ANP)