Do the twist

Nokia’s zilverkleurige N91, vorig jaar nog gepresenteerd als een geraffineerde muziektelefoon, had een harde schijf nodig om 4 GB aan mp3’tjes opslaan. Gelukkig gebruikt de Finse fabrikant voor de nieuwe XpressMusic 5700 flash geheugen. Dat is een stuk lichter, verbruikt minder energie en is bovendien betaalbaar (zes tientjes voor een SD-kaartje van 4 GB).

De onderste helft van de Xpress-Music kun je met een – rustig! – subtiele draaibeweging verwisselen: je verandert het bedieningselement in een camera, telefoon of walkman. Nadeel is dat zulke bewegende delen slijtagegevoelig zijn, zodat je opeens twee halve UMTS-walkmans in je broekzak kunt hebben. Pluspunten: aparte audiochip, stereospeakers en een gewone koptelefoonaansluiting, dus geen gehannes meer met exotische pluggen en opzetstukken.

Marc Hijink

Prijs: circa 350 euro, foto’s en specificaties op nrc.nl/hebben