Dagboek in zaak-Sévèke niet citeren

De 38-jarige Martinus T., de verdachte van de moord op politiek activist Louis Sévèke uit Nijmegen, wil niet dat er zonder zijn toestemming wordt geciteerd uit een dagboek. In dit dagboek heeft de oud-kraker volgens de regionale dagbladen van Wegener onder meer het motief voor zijn daad beschreven.

Uit de berichtgeving blijkt dat T., die bekend heeft Sévèke op 15 november 2005 te hebben doodgeschoten, wraak wilde nemen. Eind jaren negentig was T. door toedoen van Sévèke uit de Nijmeegse krakersbeweging gezet. Justitie heeft geen mededelingen gedaan over het dagboek en het motief.

Advocaat B. Ficq erkent dat het dagboek in beslag is genomen en noemt het „onbegrijpelijk” dat gegevens uit het dagboek bij de media zijn terechtgekomen. Volgens Ficq valt het dagboek onder de Auteurswet en heeft alleen haar cliënt het publicatierecht. Schenders van het auteursrecht zullen aansprakelijk worden gesteld „voor alle schade die hieruit voortvloeit”. In overleg met T. bepaalt Ficq of ze juridische stappen neemt tegen Wegener.

Ficq noemt het dagboek „een manuscript in de vorm van een geschreven autobiografie, waarin vele intieme details over het persoonlijk leven van cliënt worden opgetekend”. T. zou in het dagboek niet alleen de moord op Sévèke bekennen, maar ook toegeven verantwoordelijk te zijn voor een nooit opgehelderde aanslag in 1996 op een Arnhems kantoor van chemieconcern BASF. Justitie verdenkt hem ook van een aantal bankovervallen.