Blatter heeft geen tegenkandidaten

Sepp Blatter kan zich opmaken voor een nieuwe termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De 71-jarige Zwitser is de enige kandidaat voor de nieuwe verkiezing die op 31 mei wordt gehouden tijdens het FIFA-congres in Zürich.

Blatter is al negen jaar voorzitter en kan zijn derde termijn ingaan. Normaal gesproken staat hij dan tot 2011 aan het hoofd van de mondiale bond. Tegenkandidaten hebben zich niet gemeld. De termijn voor aanmelding als kandidaat verstreek op 31 maart. Voetbalbonden uit 66 landen hebben Blatter als kandidaat voorgedragen.

Blatter liet op de website van de FIFA weten dat hij verheugd is met de steun van de bonden. „Via deze weg wil ik iedereen die vertrouwen in me heeft bedanken”, zei de voetbalbaas „In negen jaar tijd heb ik veel moeilijkheden weten te overwinnen. Met dank aan de hulp van velen heb ik verbeteringen door kunnen voeren.”

Blatter is sinds 8 juni 1998 voorzitter van de FIFA, toen hij toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson in een rechtstreekse verkiezing versloeg. Na de verkiezing doken geruchten over fraude op. De beschuldigingen over mogelijke fraude en omkoping werden echter nooit hard gemaakt. In 2002 kwam Blatter opnieuw onder vuur te liggen, maar werd hij wederom gekozen. Blatter: „Ze wilden me niet in 1998, daarna probeerden ze me af te maken in 2002 en nu krijg ik het voorzitterschap op een presenteerblaadje aangeboden. Ik zie dat toch als een vorm van erkenning.”