Apple en EMI laten kopieerbeveiliging digitale muziek los

Platenmaatschappij EMI en iPodfabrikant Apple hebben gisteren aangekondigd digitale muziek te gaan verkopen zonder kopieerbeveiliging. Analisten verwachten dat dit het legaal downloaden van muziek een impuls kan geven.

De hele muziekcatalogus van EMI – met The Rolling Stones, Lenny Kravitz en Robbie Williams – komt vanaf mei in onbeveiligde vorm beschikbaar via Apple’s online muziekwinkel iTunes. Daarvoor, en voor een betere geluidskwaliteit, moet de gebruiker wel 30 cent per nummer extra betalen, bovenop de normale prijs van 99 eurocent per liedje. Apple-topman Steve Jobs verwacht dat meer grote platenmaatschappijen overstag zullen gaan zodat eind dit jaar de helft van de iTunes-catalogus zonder beveiliging te krijgen is.

De Europese Commissie en consumentenorganisaties spraken zich eerder uit tegen kopieerbeveiliging. Nummers van iTunes zijn nu alleen te beluisteren op Apples’s mp3-speler iPod en een beperkt aantal computers. Critici klagen dat klanten van iTunes zo tot in eeuwigheid iPod’s moeten kopen, willen zij hun digitale muziekcollectie niet onbruikbaar maken. Ook stimuleert de kopieerbeperking mensen tot het downloaden van illegale muziek die op elke speler te beluisteren is. Overigens kunnen nog lang niet alle mp3-spelers met Apple’s nieuwe, onbeveiligde formaat overweg.

Los hiervan werd vandaag bekend dat de Europese Commissie de opzet van iTunes in strijd vindt met Europese mededingingsregels, omdat de winkel niet voor alle gebruikers identiek is. Afhankelijk van het land waarin de consument zich bevindt, krijgt hij een ander aanbod en andere prijzen. Britten betalen bijvoorbeeld omgerekend bijna 20 cent meer per liedje. „Consumenten worden dus beperkt in hun keuze”, aldus de Commissie. De Commissie heeft Apple een brief gestuurd met bezwaren, de eerste stap in een juridische procedure die kan leiden tot een boete. Behalve Apple zijn ook enkele grote platenfirma’s aangeklaagd. Volgens zakenkrant Financial Times gaat het om EMI, Universal, Warner en Sony BMG.

Niet alle mp3-spelers lusten iTunes: www.nrc.nl/hebben