Alle bloed kan met enzymen O worden

Met bepaalde enzymen uit bacteriën kunnen rode bloedcellen van verschillende bloedgroepen worden omgezet naar de ‘universele’ donorbloedgroep O. Dat schrijft een internationale groep wetenschappers in het aprilnummer van het vakblad Nature Biotechnology.

Menselijk bloed heeft vier belangrijke bloedgroepen: A, B, AB en O. De A en de B staan voor suikergroepen die aan het oppervlak van de rode bloedcel gekoppeld zijn. O staat voor het ontbreken van deze suikergroepen. Het menselijk lichaam maakt antilichamen tegen suikergroepen die niet in het eigen bloed voorkomen. Daarom moeten bij een bloedtransfusie eerst de bloedgroep van de donor en de ontvanger bepaald worden.

Door het ontbreken van suikergroepen geldt bloedgroep O als universeel. Onderzoekers van het Amerikaanse bedrijfje Zymequest hebben samen met universiteiten een methode ontwikkeld om alle soorten bloed in het universele O te veranderen. Bacteriële enzymen bleken de oplossing. Die knipten de suikergroepen heel efficiënt van de rode bloedcellen. Zo’n aanpak was al in de jaren tachtig geprobeerd, maar in klinische proeven viel het resultaat tegen. De suikers van bloedgroep A bleken slecht af te knippen. Bovendien waren de enzymen (die destijds uit koffiebonen gewonnen werden) heel erg duur. Nu lijken deze problemen uit de weg geruimd. Het bewerkte bloed moet nog in de kliniek op veiligheid en werking getest worden. De vinding kan een oplossing bieden voor tekorten aan geschikt donorbloed.