Achmea lijdt 65 miljoen verlies op zorg

Verzekeraar Achmea heeft vorig jaar 65 miljoen euro verlies geleden op zorgpolissen, gemiddeld 20 euro per verzekerde. Dit heeft Eureko, het moederconcern van Achmea, vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Inclusief beleggingsopbrengsten resulteerde een winst van 47 miljoen euro, een daling van 60 procent ten opzichte van 2005.

Het verlies op de zorgverzekeringen is het resultaat van een strijd om marktaandeel die Achmea in 2006 569.000 extra verzekerden heeft opgeleverd. Met 3,5 miljoen verzekerden is het concern een van de grootste zorgverzekeraars. Dit jaar zijn daar nog 90.000 verzekerden bijgekomen.

De sterke groei in het aantal verzekerden heeft tot veel administratieve achterstanden geleid, erkent topman Maarten Dijkshoorn. Van alle zorgverzekeraars scoren Avéro, Zilveren Kruis, FBTO, Groene Land en PWZ – alle onderdeel van Achmea – het slechtst op bereikbaarheid, afhandeling van declaraties en het nakomen van beloften, zo blijkt uit een vergelijkend onderzoek van website Independer.nl.

Achmea wil de financiële resultaten op zorgverzekeringen in 2007 verbeteren door doelmatiger werken. Eén op de drie banen verdwijnt, zo maakte het bedrijf eind vorig jaar bekend. De werknemers die blijven, moeten „directer met klanten bezig zijn”.

Ook wil het concern premiekortingen op collectieve contracten via werkgevers beperken. Dit is bij nieuwe polissen voor 2007 al gebeurd, maar in 2008 moeten de kortingen verder worden beperkt. De verzekeraars mogen voor collectieve contracten kortingen tot 10 procent bieden.