Zevenmaal goud bij WK voor Phelps

Met een wereldrecord op de 400 meter wisselslag heeft Michael Phelps gisteren in Melbourne zijn zevende wereldtitel behaald. Nooit eerder was een zwemmer zo succesvol bij een wereldkampioenschap.

De Amerikaan zwom op de 400 meter wisselslag een tijd van 4.06,22 seconden, ruim twee seconden sneller dan het oude wereldrecord dat Phelps zwom in 2004, bij de Olympische Spelen van Athene. De zilveren medaille in Melbourne was voor Phelps’ landgenoot Ryan Lochte, die meer dan drieënhalve seconde moest toegeven op het zwemfenomeen uit Baltimore.

Phelps had eerder op de dag een teleurstelling moeten verwerken. Zijn droom om acht gouden medailles te veroveren werd ruw verstoord door diskwalificatie van de Amerikaanse ploeg in de voorronde van de 4x100 meter wisselslag. Vlinderslagspecialist Ian Crocker vertrok te snel van het startblok. De overname ging in 0,04 seconde, precies 0,01 seconde sneller dan is toegestaan.

Phelps zwom niet mee in de voorronde; hij zou pas in actie komen in de eindstrijd van het estafettenummer. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de WK dat Amerika op dit nummer in de finale ontbrak.

Phelps nam de foute wissel zijn collegazwemmers niet kwalijk, zei hij naderhand op een persconferentie. „Als team USA aan een zwemkampioenschap meedoet, dan komen we als een team en vertrekken we ook weer als een team. Sommige dingen gaan nu eenmaal niet precies zoals je zou willen, maar het kan beter nu gebeuren dan volgend jaar”, verwees Phelps naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking. In de Chinese hoofdstad hoopt hij wél acht gouden medailles te winnen.

Phelps is pas 21 jaar. Bij de wereldkampioenschappen in het Australische Melbourne zegevierde hij behalve op de 400 meter wisselslag ook op de 200 meter vrije slag (voor Pieter van den Hoogenband die op ruime afstand tweede werd), de 100 en 200 meter vlinderslag, de 200 meter wisselslag individueel, de 4x100 meter vrije slag en de 4x200 meter vrije slag. Bovendien zwom hij vijf wereldrecords.

Tot de WK in Melbourne had de Australiër Ian Thorpe de meeste wereldtitels tijdens één toernooi op zijn naam geschreven. In 2001, in de Japanse stad Fukuoka, was de Australiër op zes nummers de beste.