Within Temptation

Europa is alweer te klein voor Within Temptation, binnen en buiten de grenzen Nederlands meest succesvolle rockgroep. Met The Heart Of Everything is de inzet niets meer of minder dan de verovering van Amerika.

Dat zou moeten lukken, want of je nu houdt van dit soort theatrale bombast of niet: Within Temptation beheerst het kunstje uit den treure. Knap is vooral het evenwicht dat op deze plaat bereikt is. Opnieuw duiken uitbundige koor- en orkestpartijen op, maar tegelijkertijd klinken de nummers net iets puntiger en compacter dan op de voorganger, The Silent Force.

Echte liedjes zijn het, en behoorlijk sterke ook nog. De veelzijdige stem van Sharon den Adel (en, in de single What Have You Done, van Life Of Agony-zanger Keith Caputo) krijgt volop de kans om te schitteren in sterk gedoseerde arrangementen. Hoewel de gitaren af en toe nog venijnig uithalen, lijken de banden met de metal toch grotendeels doorgesneden. Maar waarom treuren, als er zoveel uitgebalanceerd vakmanschap tegenover staat.

Within Temptation: The Heart Of Everything (Sony BMG)