Website biedt gratis boeken met reclame

Na de markt voor studieboeken wil de Deense uitgeverij Ventus Publishing ook de markt voor informatieve boeken omgooien. Het bedrijf heeft vandaag de op de Nederlandse markt gerichte website www.onlibri.nl gelanceerd, waar internetters gratis boeken kunnen downloaden over bijvoorbeeld koken, reizen of tuinieren.

Eerder lanceerde het bedrijf al een vergelijkbare website, www.studentensupport.nl, waar gratis studieboeken op staan. De studieboekensite is er ook in Denemarken, Duitsland en Zweden. In september begon Ventus al een website met non-fictieboeken in Denemarken.

De inkomsten komen uit advertenties die in het boek staan. De 26-jarige Kristian Madsen, die de websites heeft bedacht en runt, vertelt dat de studieboekensites al winstgevend zijn. Vooral in Nederland is de website populair. Van de Deense non-fictiewebsite verwacht hij dat die binnen twee maanden winstgevend is. De boeken daarop zijn tot nu toe 350.000 keer gedownload.

De boeken op www.onlibri.nl zijn speciaal geschreven voor de site en worden niet in de winkel verkocht. Volgens Madsen vinden auteurs het leuk voor de site te schrijven. „Als dit soort boeken in de winkel liggen, worden er hoogstens 3.000 exemplaren verkocht. Via de site kunnen de auteurs misschien wel 20.000 lezers bereiken, en ze houden er ongeveer evenveel geld aan over.”

Bijna alle boeken op de site zijn geschreven door Nederlandse auteurs. Alleen de reisboeken zijn vertaald uit het Deens, volgens Madsen omdat reisboeken duur zijn om te maken. Het is de bedoeling dat er elke week nieuwe boeken op de website verschijnen. Lezers kunnen via een e-mailnieuwsbrief op de hoogte gehouden worden over nieuwe titels.