VS straffen China met importheffingen

De Verenigde Staten bestraffen China voor het eerst in twintig jaar met invoerheffingen omdat het land subsidies zou verstrekken op de productie van exportgoederen. Met deze stap herziet de VS de handelspolitiek met China.

In China is zeer verbolgen gereageerd op de aangekondigde Amerikaanse importheffingen. „Washington heeft de afspraak om conflicten door middel van dialoog op te lossen geschonden”, meldde de staatskrant China Daily vanmorgen. Het ministerie van Handel protesteerde in het weekend al tegen de maatregel. „We verzoeken de Amerikanen met klem de beslissing te heroverwegen en te herzien”, zei woordvoerder Wang Xinpei.

De heffing geldt voor luxe glanzend papier. De importheffingen op duurder papier lopen uiteen van 11 tot 20 procent. De zaak was aangespannen door Amerika’s marktleider Newpage. Het Chinese marktaandeel van luxe papier in de VS steeg dankzij de lagere prijzen van 0,8 procent in 2002 tot 5,4 procent vorig jaar.

Een woordvoerder van het Chinese papierbedrijf Gold East Paper zei te verwachten dat de Amerikaanse maatregelen de Chinese papierindustrie ernstig zullen schaden. „De importheffingen zullen ongetwijfeld grote gevolgen hebben voor de papierindustrie in China. We overwegen export naar Amerika te verminderen of te verleggen naar andere landen. In het ergste geval zullen we de VS boycotten”, aldus de woordvoerder van Gold East Paper in de China Business Times.

De invoerheffingen kunnen precedentwerking hebben. Sectoren zoals textiel, chemie en staal zijn eerder door goedkope importen uit China getroffen en zoeken nu revanche.

Tot nu toe zag Amerika af van dit type sancties omdat het China niet als een volwaardige markteconomie beschouwt. „Het China van vandaag is niet het China van jaren geleden”, zegt minister van Handel Gutierrez in Amerikaanse media. „Net zoals China veranderd is, zo zijn de maatregelen om ons ervan te verzekeren dat Amerikanen eerlijk behandeld worden dat ook.”

De heffingen geven de gewijzigde Amerikaanse houding ten opzichte van China weer. Het handelstekort met China blijft toenemen en het aantal Amerikaanse productiebanen neemt af. Sinds 2001 is een vijfde van de fabrieksbanen geschrapt. Met name Democratische politici zien een verband hiertussen.

Tegelijkertijd heeft een ongebruikelijk aantal bezoeken aan China van de Amerikaanse minister van Financiën Paulson, nauwelijks tot resultaten geleid, waardoor de druk om in te grijpen is toegenomen.

Twee Chinese fabrikanten krijgen per direct invoerheffingen van 11 tot 20 procent opgelegd. Voor de rest van de sector geldt 18 procent.

Reportage over Newpage op www.nrc.nl/newyork