Van Gaal blijft tot 2010 trainer bij AZ

Even leek hij de kandidaat te zijn voor het trainerschap bij Bayern München. Ook werd hij in verband gebracht met een toekomst als bondscoach van het Australische nationale voetbalteam. Gisteravond laat maakte AZ voorlopig een einde aan alle speculaties over de toekomst van trainer Louis van Gaal. Hij blijft tot 1 juli 2010.

Vanmiddag geven AZ-voorzitter Dirk Scheringa, technisch directeur Marcel Brands en Van Gaal zelf een toelichting op de contractverlenging. De huidige verbintenis van Van Gaal liep tot de zomer van 2008. De verlenging werd op de site van AZ bekendgemaakt.

Eerder dit seizoen werd Van Gaal, sinds 2005 in dienst bij de club uit Alkmaar, nog gevraagd naar een mogelijk trainerschap bij Bayern München. „Ik wil mijn contract bij AZ uitdienen en dat loopt tot 2008”, verklaarde hij toen. „Maar ja, daar zou ik wel willen coachen. Ik denk dat de mentaliteit van die club goed bij me past.”

Behalve de interesse van Bayern München werd vorige maand ook bekend dat de Australische voetbalbond Van Gaal als goede kandidaat ziet om het nationale team naar het WK in 2010 te leiden. De bond erkende dat er een gesprek met de voormalige trainer en directeur van Ajax had plaatsgevonden. En Van Gaal heeft er, nadat hij zich als bondscoach van het Nederlands elftal niet had weten te plaatsen voor het WK in 2002, nooit een geheim van gemaakt graag naar een WK te willen. Mogelijk houdt het nieuwe contract de mogelijkheid open om, net zoals dat bij Guus Hiddink als PSV-trainer en bondscoach van Australië het geval was, twee functies naast elkaar te vervullen.

De bekendgemaakte contractverlenging komt in een belangrijke week voor AZ. De Alkmaarse ploeg speelt donderdag de eerste wedstrijd in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi thuis tegen Werder Bremen.