Topsalaris 2006 was 6,35 miljoen

Twaalf Nederlandse topmannen hebben afgelopen jaar meer dan 2 miljoen euro verdiend als salaris, bonus en pensioenopbouw. Dat blijkt uit een overzicht in de Volkskrant van de inkomsten van bestuurders zoals vermeld in de jaarverslagen van grote beursfondsen.

Topscorer onder de 25 bedrijven uit de AEX-index was de Amerikaan Don Shepard van verzekeraar Aegon met 6,35 miljoen aan inkomsten.

Tweede was de Belg Michel Tilmant die bestuursvoorzitter is bij bank en verzekeraar ING. Hij verdiende vorig jaar 4,3 miljoen euro. De voorganger van Tilmant, de Nederlander Ewald Kist, kreeg in 2002 ‘slechts’ 1 miljoen euro. Destijds stemden de commissarissen van ING, onder wie ook oud-premier Wim Kok, in met forse salarisstijgingen die nodig zouden zijn om de beloning bij ING meer in lijn te brengen met die bij concurrenten.

Ook Jeroen van der Veer, bestuursvoorzitter van Shell, zat boven de 4 miljoen aan inkomsten. De voorzitters van Unilever (Omo, Dove, Unox), Ahold (Albert Heijn) en Reed Elsevier (LexisNexis, The Lancet) verdienden meer dan 3 miljoen euro.

Uit het jaarverslag van ABN Amro bleek vrijdag dat een vertrekkende bestuurder bij de bank, de 53-jarige Dolf Collee, afgelopen jaar een vertrekpremie kreeg van 3 miljoen euro, ofwel 4,5 keer zijn basissalaris uit 2006. Dat is ruim boven de norm die door het bedrijfsleven is afgesproken in de code-Tabaksblat. Volgens die code is maximaal één jaarsalaris voldoende.

Daarmee kreeg College voor zover bekend in 2006 de op een na grootste ‘gouden parachute’. Topman Rob van de Bergh van uitgever VNU kreeg volgens een overzicht van de beleggersclub VEB, dat De Telegraaf publiceerde, een premie van 5,9 miljoen euro. In dat overzicht komt ook Ton Stuifzand van bouwbedrijf Heijmans voor. Die moest vertrekken wegens de bouwfraude en kreeg 2 miljoen euro mee.

In 2005 waren er ook een paar forse gouden parachutes: Philip Green van Nedlloyd met 8,1 miljoen euro en Antony Burgmans van Unilever met 4 miljoen euro.

Zie ook Dossier Topsalarissen van de Volkskrant opvolkskrant.nl/topsalarissen