Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de ontploffingen bij de rechtbank Osdorp en een gesprek met misdaadjournalist John van den Heuvel over de eerste procesdag bij diezelfde rechtbank van de zaak-Holleeder. Hij wordt er onder meer van verdacht vastgoedhandelaren te hebben afgeperst. Ned.1, 18.20-18.50u.

Nova. Verslag van de eerste dag van het proces-Holleeder en een reportage over een culinair festival met Johnny Boer, topkok, o.m. bekend van het restaurant De Librije in Zwolle. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

0032: Murat. Derde aflevering van 11-delige documentaire. De opa van Murat kwam 50 jaar geleden uit Turkije om in de mijnen te werken en keerde later weer terug naar zijn geboorteland. De kinderen en kleinkinderen bleven in België achter. Opa volgt de bokscarrière en het komende huwelijk van kleinzoon Murat op de voet. België 1 (Eén), 20.40-21.30u.

Tegenlicht: De Israëllobby. Irak is een puinhoop. Iran gaat nucleair. Israël is psychotisch en Amerika tot op het bot verdeeld. Zes weken lang wordt ingezoomd op de plaats des Oordeels, het Midden-Oosten. Deze aflevering gaat over de lobby voor Israël in Amerika. Hoe oneindig is de Israëlisch-Amerikaanse vriendschap? Ned.2, 20.55-21.50u.

Timewatch: Remember the Galahad. Eerste aflevering van een zesdelige documentaireserie gaat over de 50 Britse militairen die sneuvelden bij de Falklandeilanden toen de bevoorradingsschepen Sir Galahad en Sir Tristam werden gebombardeerd door Argentijnse vliegtuigen. BBC 2, 22.00-22.50u.

Dokument: Tim, geschikt voor het front. De achttienjarige Tim uit IJmuiden wil dolgraag soldaat worden. Hij kan niet wachten om, net als zijn broer Rick, te worden uitgezonden naar Afghanistan. Ned. 2, 22.50-23.10u.

Dossier 2300: Seksuele passie na je veertigste. Documentaire over de nieuwe vrouw op leeftijd. Deze generatie oudere vrouwen is vrijer dan welke generatie dan ook en dat laten ze merken. RTL4, 22.55-23.55u.

VPRO’s Import: Guerilla girl. Documentaire over jonge studente Isabelle die zich in het trainingskamp van de Revolutionary Armed Forces of Columbia (Farc) in drie maanden laat omvormen tot guerrillastrijdster. Ned.2, 0.10-1.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten o.m. Paul Vugts, journalist bij Het Parool, die vertelt over het proces-Holleeder, acteur Thom Hoffman, die zijn mening geeft over de nieuwste film van David Lynch, Inland Empire en performer Lange Frans die bij Veronica het programma My best Friends gaat presenteren. Tafelheer is de toneelspeler Roeland Fernhout. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Gast is o.a. Tom Egbers. Hij is een van de bekende Nederlanders die een bijdrage leverden aan het boek Mijn Johan Cruijff dat verschijnt ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Cruijff. Verder in het programma ook aandacht voor het proces-Holleeder. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

WerkZat: Maarten. Serie programma's over mensen die niet tevreden zijn met hun werk en hun leven. Met hulp van een coach proberen zij een carrièreswitch te maken. Ned.2, 19.55-20.25u.

Nation on film: The Ramsden collection. Laatste aflevering van een zesdelige serie over de geschiedenis van de 20ste eeuw aan de hand van filmmateriaal. BBC 2, 20.30-21.00u.

Spuiten en slikken. Filemon Wesselink test 2 CB, een designerdrug die erg in opkomst is. Ook wordt hij omgevormd tot travestiet om te onderzoeken waar zijn vrouwelijke kant zit. Bekende Nederlanders wordt naar de lengte van hun penis gevraagd. Gasten zijn de presentatoren Wytske Kenemans en Jeroen Post. Ned.3, 22.55-23.45u.

BBC 4 on BBC 2: The hunt for Middle England. In Middle England regeert de nuchterheid, worden de Engelse verkiezingen gewonnen en ontstaan de morele wetten. Maar wat wordt er precies bedoeld met Middle England en houden de mensen die er wonen echt van goede manieren en eerlijkheid? BBC 2, 0.20-1.50u.

Consument

Radar. Consumentenprogramma met o.a. de voortslepende woekerpolisaffaire, waarbij zowel de politiek als verschillende belangenorganisaties zich bezighouden met onderzoek naar schadeclaims. De verzekeraars bereiden zich voor met veel procedures in het verschiet. Verder een onderzoek naar de wasstraatsystemen voor auto's met opvallende conclusies. Ned. 1, 20.30-21.10u.

sport

De Wedstrijden. Samenvattingen van buitenlandse voetbalwedstrijden in de Bundesliga, Serie A, Primera Division, de Schotse Premier League en de Belgische eredivisie. Tien, 22.30-23.35u.