‘Tegenbod op ABN Amro’

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat na of zijn belangrijkste aandeelhouders zich kunnen vinden in een bod op ABN Amro. Dat meldde de Britse krant The Business gisteren. RBS wordt vaker genoemd als overnamekandidaat van ABN Amro.

Sinds twee weken voert ABN Amro exclusieve fusiebesprekingen met de Britse Barclays bank. De aankondiging daarvan volgde op druk van twee activistische aandeelhouders, eind februari, die aandringen op splitsing van de bank, of verkoop van onderdelen, of van ABN Amro als geheel.

In het artikel baseert The Business zich op anonieme bronnen. Een woordvoerder van RBS wilde niet op de speculaties ingaan. „We bekijken goed wat er allemaal gebeurt. Het is erg interessant om aan de zijlijn te zitten”, zei een bron binnen de bank tegen de krant.

Vorige week dreigde aandeelhouder TCI juridische stappen te ondernemen tegen ABN Amro als de bank zich niet openstelt voor andere bieders. Naast RBS worden ook het Spaanse BBVA, ING en het Franse BNP Paribas genoemd als kandidaten.

De Schotse krant The Scotsman meldde vandaag dat RBS mogelijk een consortium met andere banken aan het smeden is om ABN gezamenlijk over te nemen, om vervolgens de verschillende bedrijfsonderdelen onderling te verdelen.