Strijd CU en PvdA huwelijk homo’s

ChristenUnie-fractievoorzitter Slob is „ongelukkig” met de uitspraken van PvdA-partijvoorzitter Van Hulten over ambtenaren die weigeren om homohuwelijken te sluiten. Van Hulten zei zondagmiddag tijdens een manifestatie in Amsterdam tegen weigerambtenaren dat de PvdA er voor zal zorgen dat er „geen wettelijke regeling komt om de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren in de wet vast te leggen.”

„Zo hebben we het in de coalitie niet met elkaar afgesproken,” zei Slob in een reactie op Van Hulten. Slob heeft zich ook verbaasd over het ‘fanatisme’ van de homo-emancipatiebeweging COC. „Ik betreur het dat er zo'n stemming wordt gemaakt door het COC. Hun fanatisme zou wel eens contraproductief kunnen werken. In principe wil de ChristenUnie een praktische oplossing voor het probleem, maar als het COC de kwestie zo op de spits drijft, moeten we misschien wel aan een wettelijke regeling gaan denken.”

Van Hulten tekende gisteren samen met afgevaardigden van de VVD, SP, D66 en Groenlinks een convenant met het COC Nederland tegen ambtenaren die weigeren om homohuwelijken te sluiten. Hij roept de lokale afdelingen van de PvdA op om geen ‘weigerambtenaren meer aan te nemen. Uit onderzoek van het COC blijkt dat er nog 94 weigerambtenaren werkzaam zijn in 54 gemeenten. Sinds 2001 zijn er volgens hetzelfde onderzoek nog in zeven gemeenten weigerambtenaren aangenomen.

„Precies zes jaar nadat het homohuwelijk in de wet is vastgelegd zijn er nog steeds gemeenten die weigerambtenaren aannemen,” zei Frank van Dalen, voorzitter van de homobelangenvereniging COC. „Een schande,” vindt Van Dalen. Hij is blij dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zich nu uitspreekt tegen het in dienst nemen van weigerambtenaren.