Spijt van Londen om Falklands

In shirts met voor- en achterkanten van zowel de Engelse als Argentijnse voetbalteams werd gisteren stilgestaan bij het begin van de Falklandoorlog, vandaag 25 jaar geleden. De shirts zijn het werk van kunstenaar Jorge Orta. Gister exposeerde hij ze op de ‘1ste Biënnale van het Einde van de Wereld’ in Ushuaia, in het uiterste zuiden van Argentinië. Foto AFP Football players with T-shirts of Argentina (in the back) and England (in the front) and viceversa present the work of Argentinian artist Jorge Orta, "Tails or heads vs. Heads or tails", in the framework of the 25th anniversary of the war over the Falklands during the 1st. Biennial of the End of the World in Ushuaia, Argentina, 01 April de 2007. AFP PHOTO / Juan MABROMATA AFP

De Britse regering betreurt nog altijd alle doden die vielen tijdens de Falklandoorlog tussen Groot-Brittannië en Argentinië in 1982. Die oorlog, die 74 dagen duurde, begon vandaag precies 25 jaar geleden. Minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett nodigde gisteren nabestaanden van Argentijnse slachtoffers uit om „eind dit jaar” een eigen herdenkingsceremonie te houden op de eilanden.

Geconfronteerd met groeiende binnenlandse onvrede bezette de Argentijnse militaire regering op 2 april 1982 de eilandengroep in de Zuid-Atlantische Oceaan. Argentinië maakte aanspraak op wat het noemt de Islas Malvinas, sinds deze in 1833 werden bezet door de Britten. De inval bracht aanvankelijk de door de junta beoogde afleiding in de vorm van oplevend nationalisme. Londen besloot de annexatie evenwel niet te toleren.

Premier Margaret Thatcher stuurde een marine- en luchtmacht om de Argentijnen te verjagen. Na drie weken vechten moesten die zich op 14 juni overgeven. Aan Argentijnse zijde waren toen 655 doden gevallen, aan Britse kant 255. Ook drie eilanders kwamen om. Vorige week zei de Britse premier Tony Blair dat hij precies hetzelfde zou hebben gereageerd als Thatcher destijds.

Nog altijd wil Buenos Aires de soevereiniteit over de eilanden herwinnen. De Argentijnse president Néstor Kirchner sloeg eerder dit jaar een Britse uitnodiging af voor een gezamenlijke herdenkingsceremonie. (BBC, AP)