Spijt van Londen om Falklands

De Britse regering betreurt nog altijd alle doden die vielen tijdens de Falklandoorlog tussen Groot-Brittannië en Argentinië in 1982. Die oorlog, die 74 dagen duurde, begon vandaag precies 25 jaar geleden. Minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett nodigde gisteren nabestaanden van Argentijnse slachtoffers uit om „eind dit jaar” een eigen herdenkingsceremonie te houden op de eilanden.

Geconfronteerd met groeiende binnenlandse onvrede bezette de Argentijnse militaire regering op 2 april 1982 de eilandengroep in de Zuid-Atlantische Oceaan. Argentinië maakte aanspraak op wat het noemt de Islas Malvinas, sinds deze in 1833 werden bezet door de Britten. De inval bracht aanvankelijk de door de junta beoogde afleiding in de vorm van oplevend nationalisme. Londen besloot de annexatie evenwel niet te toleren.

Premier Margaret Thatcher stuurde een marine- en luchtmacht om de Argentijnen te verjagen. Na drie weken vechten moesten die zich op 14 juni overgeven. Aan Argentijnse zijde waren toen 655 doden gevallen, aan Britse kant 255. Ook drie eilanders kwamen om. Vorige week zei de Britse premier Tony Blair dat hij precies hetzelfde zou hebben gereageerd als Thatcher destijds.

Nog altijd wil Buenos Aires de soevereiniteit over de eilanden herwinnen. De Argentijnse president Néstor Kirchner sloeg eerder dit jaar een Britse uitnodiging af voor een gezamenlijke herdenkingsceremonie. (BBC, AP)