Sparta bewijst Feyenoord dienst

Feyenoord deed gisteren goede zaken in de strijd om de vijfde plaats. Het versloeg Vitesse, terwijl concurrent Heerenveen twee punten verspeelde tegen Sparta.

In de nadagen van zijn loopbaan beleeft Pierre van Hooijdonk niet zo heel veel triomfen meer. Gisteren kon de 37-jarige spits van Feyenoord weer eens met veel voldoening terugkijken op een wedstrijd. Hij was matchwinner in het duel met zijn vroegere club Vitesse (0-1) en schonk daarmee zijn ploeg drie belangrijke punten in de strijd om plaats vijf die nog net recht geeft op deelname aan de play-offs voor een plek in de voorronden van de Champions League. Enkele uren na de wedstrijd die al om half één was begonnen, bleek dat zijn treffer goud waard was. Met dank aan stadgenoot Sparta dat op zijn 119de verjaardag een gelijkspel(2-2) afdwong tegen Heerenveen. Feyenoord heeft nu weer een voorsprong van vier punten op de club uit Friesland.

Van Hooijdonk forceerde de belangrijke treffer na een actie van Jonathan de Guzman. En dat nog wel als linksbuiten. Natuurlijk beschikt Feyenoord ook over Stein Huysegems voor die positie, maar in deze fase van de competitie geeft Erwin Koeman de voorkeur aan de ervaren Van Hooijdonk. „Je zag Pierre een keer heel slim een overtreding uitlokken”, zei de trainer van Feyenoord. „En een mooie crosspass geven. Net als Alfred Schreuder (34-jarige centrale verdediger, red.) stel ik hem op vanwege zijn routine.”

Van Hooijdonk is al blij dat hij mag meedoen. De taak van een diepe centrumspits heeft eigenlijk nooit zijn voorkeur gehad, probeerde hij in het Gelredome duidelijk te maken. „Dat roep ik al mijn hele loopbaan, maar niemand gelooft me. Je voetbalt dan heel vaak met je rug naar het doel. In mijn vroege periode bij NAC (begin jaren negentig, red.) speelde ik in een tweespitsensysteem en dat beviel me heel goed.”

Maar linksbuiten, dat is toch wat anders. Van Hooijdonk heeft niet de snelheid voor een goede actie langs de lijn. Een passeerbeweging om een back op het verkeerde been te zetten, evenmin. Soms kon hij met moeite de bal binnen de lijnen houden. Een voorzet met links ging over de grond en niet door de lucht. Onwennigheid troef dus.

Koeman: „Er staat tegenover dat Pierre op deze positie meer vrijheid heeft. In het centrum heb je als spits minimaal een verdediger in je rug. Hij gaf zelf aan dat hij op deze plek wilde spelen. Pierre heeft laten zien dat hij voor ons nog van waarde kan zijn.”

Van Hooijdonk bracht Feyenoord bovendien geluk. Want uiteindelijk verloor Vitesse schlemielig in het kwaliteitsarme duel. Anduele Pryor had de ploeg uit Arnhemse ploeg al in de derde minuut aan een voorsprong kunnen helpen. Ook Fred Benson stuitte op de sterk keepende Henk Timmer die ondanks het overlijden van zijn moeder bij Feyenoord onder lat stond. In de slotfase zaaiden hoekschoppen van Theo Janssen paniek in de defensie van Feyenoord. Van Hooijdonk deed zijn treffer bijna te niet door een inzet van Benson op de eigen lat te koppen. En Danko Lazovic kreeg met het hoofd in de extra tijd een bijna niet te missen kans.

Van Hooijdonk besefte dat het een keer mee had gezeten. „Vitesse haalde de trekker niet over, wij wel. We hebben al zoveel punten verloren door verkeerde beslissingen van de arbitrage, nu hadden we een keer geluk. Maar we zijn er nog niet. Er wachten ons nog vier zware wedstrijden.” Koeman probeerde duidelijk te maken dat Feyenoord ook vorige week weer is getroffen door tegenslag. Buiten het overlijden van moeder Timmer, gleed er een belastingaanslag van anderhalf miljoen euro in de brievenbus. „Toen dacht ik: ‘dat kost ons weer een speler”, vertelde Koeman zonder grappig te willen zijn. „Het schijnt er dit seizoen allemaal bij te horen. En ik vermoed dat de gifbeker nog niet leeg is.”

In elk geval werd concurrent Heerenveen gisteren weer even op grotere achterstand gezet. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek kwam voor rust op een 0-2 voorsprong door Petter Hansson en Gonzalo Garcia Garcia. Tot grote teleurstelling van Verbeek was Heerenveen in de tweede helft een totaal ander elftal. Het liet zich de wil opleggen door Sparta dat via debutant Darryl Roberts van Trinidad en Tobago en een strafschop van Sjaak Polak (na hands van Calvin Jong-A-Pin) op gelijke hoogte kwam.

Feyenoord staat weliswaar weer wat steviger op de vijfde plaats in de competitie; de achterstand op FC Twente, dat gistermiddag in eigen stadion FC Utrecht met 3-0 versloeg, bedraagt negen punten. Het gat met nummer drie AZ, dat voor eigen publiek RKC met 2-0 de baas was, bedraagt elf punten. Met Ajax, dat thuis voor ruim 50.000 toeschouwers tegen Heracles graag het doelsaldo wilde opvoeren maar niet verder kwam dan een 3-0 overwinning, is het verschil dertien punten.

    • Erik Oudshoorn