SP wil einde maken aan gebruik van clusterbommen

rotterdam. Tweede Kamerlid Krista van Velzen (SP) dient vandaag een initiatiefwet in die gebruik, bezit, vervoer en productie van clustermunitie door Nederland moet verbieden. Een clusterbom ontploft in de lucht en verspreidt daarna honderden kleinere bommetjes over een groot oppervlak. Ze kunnen nog jaren later mensen doden of verminken, doordat niet alle bommetjes tot ontploffing komen. De Nederlandse krijgsmacht gebruikte volgens de SP clusterbommen in Kosovo. `Ze zijn in effect gelijk aan landmijnen`, schrijft Van Velzen op de website van de SP. `Die hebben we eerder verboden en voor deze clusterwapens zou eenzelfde verbod moeten gelden.` De Britse regering liet anderhalve week geleden weten voortaan af te zien van het gebruik van clusterbommen.