Schiphol wil in 2015 65 miljoen passagiers

De luchthaven Schiphol wil in 2015 65 miljoen passagiers per jaar verwerken. Vorig jaar waren dat er nog ruim 46 miljoen. Dat stelt de Schiphol Group in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Schiphol 2015, dat vrijdag is gepresenteerd.

Het rapport gaat uit van een jaarlijkse groei van het aantal passagiers van 3,5 tot 4 procent. Dat is minder dan de wereldwijde groei, die wordt geschat op 5 procent.

Het aantal vliegbewegingen stijgt van 423.000 nu tot 530.000 in 2015. Dit is een gemiddelde groei van 2,5 procent per jaar. Lager dan de jaarlijkse passagiersgroei, omdat Schiphol verwacht dat er grotere vliegtuigen zullen worden ingezet. Na 2015 kan het aantal reizigers verder stijgen tot ongeveer 600.000.

Schiphol wil met het rapport de uitbreidingsplannen voor de komende jaren verduidelijken voor de gemeente Haarlemmermeer, waarbinnen de luchthaven ligt, en andere betrokkenen. De studie is onlangs al aan de gemeente Haarlemmermeer overhandigd.

Uit het rapport blijkt verder dat de hoeveelheid luchtvracht zal groeien van 1,4 miljoen ton nu tot 2,5 miljoen ton in 2015. Het aantal werknemers op de luchthaven bedraagt nu 60.000, over tien jaar is dat 100.000.

Schiphol stelt dat de groei mogelijk is binnen de huidige grenzen van het luchtvaartterrein. De aanleg van een extra (zesde) baan, of de bouw van een nieuwe terminal, zijn vooralsnog niet nodig.

Het complete rapport is te lezen via: www.schiphol.nl/omgeving