Saoediër zegt door VS te zijn gefolterd in Guantánamo

Washington, 2 april. Een Saoedische terreurverdachte zegt dat Amerikaanse ondervragers hem vijf jaar hebben gefolterd en dat hij daarom heeft bekend een rol te hebben gespeeld in de bomaanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole in 2000. Dat blijkt uit het verslag van een zitting van een militaire commissie in Guantánamo Bay waarvoor de Saoediër, Abdal Rahim al-Nashiri, is verschenen. Het verslag werd vrijdag vrijgegeven. Een Australische terreurverdachte, David Hicks, kreeg vrijdag een lichte straf - negen maanden gevangenis - in ruil voor een schuldbekentenis en de verklaring dat hij in Amerikaanse detentie nooit ”illegaal was behandeld”. Hicks had eerder gemeld onder andere te zijn geslagen. Krachtens het akkoord met de aanklagers mag hij een jaar niet met de pers praten.