Rusland: verkoop van levensmiddelen door migranten verboden

Moskou. Buitenlandse handelaren mogen in Rusland geen levensmiddelen meer verkopen. Een nieuwe wet, die gisteren van kracht werd, verbiedt migranten om etenswaren te verkopen in winkels en op markten. Ze mogen nog wel werken op de markten als schoonmakers, groothandelaren of managers. In Moskou alleen al werken ongeveer 20.000 immigranten. De Russische regering wil met de maatregel het aantal legale en illegale migranten uit de voormalige Sovjet-staten drastisch verlagen. In 2008 moeten de Russische markten 100 procent autochtoon zijn. De wet is aangenomen na een aantal racistische incidenten. Katalysator was de rassenrel in het stadje Kondopoga, waar inwoners eind juli alle Kaukasiërs wegjoegen en hun winkels en markten plunderden. De inwoners kregen spontaan bijval uit het hele land.