retour den haag-brussel

Illustratie Worstkeesscenario Worst Kees Scenario

Cuperus & Cuperus

René Cuperus is medewerker van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid. In die hoedanigheid uitte hij afgelopen vrijdag felle kritiek op de door de PvdA verloren verkiezingen van 22 november vorig jaar. Samen met Frans Becker schreef hij het boekje Verloren Slag, over hoe de PvdA het afgelopen verkiezingsjaar functioneerde. Een citaat: „Een heel slechte campagne met weinig weerwerk, veel blunders en een partijleider uit vorm”.

René Cuperus is ook lid van het zogenoemde Mercurius-beraad, het clubje vrienden van Wouter Bos dat zo prominent in beeld komt in de Wouter Tapes, de documentaire over de gesneefde poging van Bos om premier te worden. Maandenlang kwamen de Mercurius-gangers met grote regelmaat bijeen om Bos klaar te stomen voor de campagne, om hem voor fouten te behoeden.

Cuperus, die in de Tapes nauwelijks aan het woord komt omdat hij tegen de filmopnames was, speelt dus een merkwaardige rol. Was het niet juist zijn taak om de campagne tot een succes te maken?

De analist Cuperus heeft dus felle kritiek op de adviseur Cuperus. Dat moet tot gefronste wenkbrauwen hebben geleid bij de PvdA. Dat klopt, bevestigt partijvoorzitter Michiel van Hulten, „maar ik vindt het flauw om hem daarop af te rekenen”. En Cuperus zelf? Die was vanmorgen niet bereikbaar wegens sollicitatiegesprekken. Niet die van hemzelf, overigens. (EK)

D66 wil geen Paus

D66 heeft iets met de Paus. Dat wil zeggen: juist niet. Daarom kan de partij zich danig opwinden over politici die wel iets met de kerkvorst hebben. Sophie in ’t Veld, de enige nog resterende europarlementariër voor de Democraten, is er niet over te spreken dat de christen-democratische voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, de Paus heeft uitgenodigd de Europese volksvertegenwoordiging toe te komen spreken. „Ik zie de noodzaak niet om allerlei religieuze leiders naar het parlement te halen.” En aan de huidige Paus heeft ze al helemaal geen behoefte. „Hij gaat in tegen Europese waarden over homo’s en vrouwen’’.

Dit was tegen het zere been van CDA-europarlementslid én theologe Maria Martens, vanwege een vorig leven in de katholieke beweging ook wel bekend als ‘de non’. Ze noemt de verontwaardiging van haar D66-collega „selectief”. „Ik heb D66 niet gehoord toen de Dalai Lama op bezoek kwam”, zei Martens vorige week tegen het ANP vanuit Rome, waar zij de bisschoppenconferentie bijwoonde. Die conferentie was trouwens voor een groot deel gewijd aan het vijftigjarig bestaan van de Europese Unie. Voor de Paus een prima gelegenheid nog eens te fulmineren tegen de regeringsleiders die het niet hadden aangedurfd om in de Europese Grondwet te refereren aan de christelijke wortels van Europa. (MK)

Bijdragen: Egbert Kalse en Mark Kranenburg