PvdA woedend op SP’er Marijnissen

PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar vindt opmerkingen van SP-leider Jan Marijnissen over de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak getuigen van „ronduit schaamteloos opportunisme”.

Marijnissen zei afgelopen zaterdag in De Telegraaf dat het „een dikke extra plus” zou zijn als de staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak hun tweede nationaliteit zouden opgeven. Het zou „de beeldvorming” verbeteren.

Marijnissen zei erbij dat hij de opmerking eigenlijk niet wilde maken, omdat hij niet in het kamp van Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD) wil zitten.

De opmerkingen van Marijnissen passen bij de Socialistische Partij. Die heeft zich altijd gepositioneerd als partij met duidelijke standpunten over gedwongen spreiding van allochtonen. Dat leidt tot een electorale overlap van de SP met de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Dit wordt de hoefijzertheorie genoemd, waarbij uiterst links en uiterst rechts bijvoorbeeld op economisch terrein ver uit elkaar liggen, maar op andere gebieden, zoals een nationalistische gerichtheid, juist weer raakvlakken hebben.

Wilders ziet de opmerkingen van Marijnissen dan ook als steun voor zijn pogingen om de Nederlands-Turkse Albayrak te dwingen haar Turkse paspoort op te geven, zo bleek vandaag. Op zijn weblog zegt Marijnissen dat hij in het interview aangaf dat het opgeven van een tweede nationaliteit een eigen keus is, dat hij niemand wil dwingen.

Tichelaar vindt dat Marijnissen zich in de debatten over de dubbele nationaliteit van Albayrak en Aboutaleb tot nu toe stil heeft gehouden.

„Toen liet hij VVD-leider Rutte de kastanjes uit het vuur halen. (...) De strategie is kennelijk: verstoppertje spelen in de Kamer en later via een interview je echte standpunt kenbaar maken”, aldus Tichelaar inde Volkskrant.

PRAGMATISME: pagina 7