Papardelle met saucijzen

Ook vanavond schuift Janneke weer gezellig aan. Janneke houdt van vers. Net als wij. Vers van ’t land, daarom reden we gisterochtend naar Aubel.

Aubel is een charmant Belgisch dorpje in de buurt van Luik, op zo’n 25 autominuten van Maastricht. Elke zondagochtend is er markt in Aubel. Tot ver buiten de dorps- en zelfs landsgrenzen is dat bekend. Verse groenten, fruit, ambachtelijk brood en vlees. En natuurlijk tref je Aubelse streekproducten als cider, kaas, stroop en boter aan op het marktplein. Verser dan vers, precies wat ik zoek voor Janneke.

We kopen een kaasje van de lokale abdij, Aubelse boter, verse saucijzen en een bos kervel.

De Bouquet des Moines de l' Abbaye du Val-Dieu is een van de kazen van de 13de-eeuwse abdij van de cisterciënzerorde die in Aubel ligt. Een zachte witschimmel, fijn van smaak. Vooral licht gegratineerd op een salade met lokale appelstroop staat deze abdijkaas als streekgerecht graag op de kaart.

Aubelse boter is een andere delicatesse van deze Franstalige regio. Door de rijke bodem en het vette gras is de koemelk hier van hoge kwaliteit. Met een erg lekkere boter als resultaat.

Verse saucijzen zijn al gekruid, waardoor het worstvlees ideaal als goede basis voor een pastasaus kan dienen. Kervel gebruiken onze zuiderburen graag in de soep. Ik gebruik het keukenkruid vooral graag in salades en sauzen.

Een bezoek aan de zondagse markt van Aubel is een aanrader. Bij de abdij van Val-Dieu kun je trouwens heerlijk wandelen. In het abdijrestaurant of op het terras eet je eenvoudige streekgerechten. De abdij van Val-Dieu is de enige cisterciënzerabdij die de Franse revolutie heeft overleefd. Binnen de abdijmuren was ook een brouwerij. Sinds 1997 wordt hier weer een aantal lekkere speciaalbieren gebrouwen die bijzonder goed combineren met de lekkernijen uit de streek.

Papardelle met worstvlees, abdijkaas en kervel

(voor 4 personen)

350 g (verse) papardelle

50 g Aubelse boter

2 sjalotten, fijngesnipperd

1 teen knoflook, fijngesneden

4 verse saucijzen

1 courgette, in plakjes

versgemalen zwarte peper

1 bosje verse kervel, fijngehakt

1 Bouquet des Moines- abdijkaasje van Val-Dieu (150 g)

Kook de papardelle in ruim water met zout beetgaar. Giet af en vang een kopje van het kookvocht op. Verhit in een koekenpan de boter en fruit de sjalot met de knoflook aan. Druk het worstvlees boven de pan uit de saucijzen en bak het met een houten spatel rul. Bak de courgette 5 minuten mee. Hussel de papardelle door het vleesmengsel, voeg eventueel een scheut kookvocht toe. Maak de pasta op smaak met de kervel en versgemalen peper. Verdeel de pasta over vier diepe borden en verkruimel er de abdijkaas boven.

Janneke Philippi

Janneke Vreugdenhil is op culinaire reis in Thailand. Deelnemers aan het weblog geven tijdelijk hun recept. Wat zouden zij koken als Janneke kwam eten? Praat mee op nrc.nl/kokenetc