Pangasius met venkel

Voor 2 - 3 personen:350 gram pangasiusfiletzout, pepergemalen komijn (djinten), gemberpoeder en kurkuma (elk een halve theelepel)2 eetlepels citroensap5 eetlepels olijfolie½ theelepel saffraandraadjes1 sjalotje1 venkelknol4 tomatenfacultatief: 5-6 worteltjes1 glas witte wijnscheut visfond of glas water½ visbouillontablet

Tot de uitheemse vissen die in Nederland ruimschoots te krijgen zijn hoort tegenwoordig de pangasius, een soort meerval. Die krijgt al gauw de aanprijzing een redelijk en betaalbaar alternatief te zijn voor alles wat uit eigen wateren is gevist. De pangasius betekent in ieder geval brood op de plank voor hun kwekers. De meeste exemplaren komen uit de delta van de Mekong in Vietnam.

Volgens een andere lofzang smaakt de pangasius als zeetong. Dat is overdreven. De smaak is vlakker, maar kan goed worden opgepept door de vis te marineren. Het recept van vandaag levert een schotel op die allesbehalve vlak is.

Snijd de visfilet in repen. Strooi er zout en peper over en ook de komijn, gemberpoeder en kurkuma. Daarna besprenkelen met het citroensap en twee eetlepels olijfolie. Schep de repen om met de saffraan en laat ze minstens een half uur marineren. Pel en snipper intussen het sjalotje. Snijd de ‘vingers’ van de venkelknol af en bewaar daarvan mooie groene veertjes.

Verdeel de knol in vieren, haal uit elke kwart de harde kern weg en snijd het restant in stukjes. Snijd de tomaten in stukjes en de eventuele worteltjes in plakjes. Verhit de rest van de olie in een braadpan en fruit hierin de snippers sjalot 2 minuten op laag vuur. Doe er de stukjes venkel, tomaat en wortel bij. Goed omscheppen. Schenk er een glas witte wijn en een scheut visfond of een glas water bij. Voeg het halve bouillontablet toe. Laat de groenten een kwartier zachtjes smoren. Schep er dan de vis door. Laat het gerecht nog 5 minuten op het vuur staan. Op smaak brengen met zout en peper. Strooi er fijngesneden venkelgroen over. U kunt het maal completeren met rijst of aardappelen.

Morgen: koude gevulde eieren

    • Annelène van Eijndhoven