nader bekeken

De WK zwemmen in Melbourne was afgelopen week vooral het feestje van Michael Phelps. Hij won zeven gouden medailles; één minder dan het aantal waarvoor hij naar Australië was gegaan.

Phelps grossierde niet alleen in gouden medailles, hij leverde met vijf stuks ook een belangrijke bijdrage aan het totale aantal van veertien wereldrecords (zeven bij de mannen en zeven bij de vrouwen) dat in de Rod Laver Arena werd gezwommen – net zoveel als bij de WK van 1978 in West-Berlijn (negen bij de vrouwen, vijf bij de mannen). Dat was een contrast met de WK zwemmen die in 1998 in Australië werden gehouden. In Perth kon destijds geen enkel wereldrecord worden genoteerd.

De meeste wereldrecords werden gezwommen bij de mondiale titelstrijd van 1973 in Belgrado; achttien (vrouwen tien, mannen acht). Net als in West-Berlijn werden er toen 29 nummers gezwommen, in Melbourne veertig.