Met geleend shirt de buis op

De hockeyers van Tilburg betraden gistermiddag het kunstgrasveld in Rotterdam in de groene reserveshirts van de thuisploeg. De eigen uitshirts waren achtergebleven in Brabant. Onhandig, maar het kan gebeuren.

Helaas voor de sponsor van Tilburg werd het competitieduel uitgezonden door betaalzender Sport 1. De NOS toonde ’s avonds in Studio Sport nog eens de samenvatting. De verslaggever viel het ook op, waardoor in Rotterdam vooral ABN Amro won.

Voor sponsors wordt hockey in Nederland een steeds aantrekkelijker sport. Clubs hanteren wachtlijsten door ruimtegebrek op de sportparken, de publieke belangstelling voor tophockey groeit en daarmee ook de media-aandacht.

Een reden voor de stijgende populariteit is het vooruitstrevende karakter van de sport. Hockey loopt voorop als het gaat om videogebruik, vernieuwende spelregels en arbitrage. Een overduidelijk geldig doelpunt dat wordt afgekeurd, zoals in de eredivisiewedstrijd tussen de voetballers van Roda JC en FC Groningen, is daardoor minder snel denkbaar.

Maar hockey heeft zijn eigen problemen op weg naar professionaliteit. Neem de livewedstrijden op Sport1 waarvan het uitzendschema niet voor aanvang van het seizoen is vastgesteld. Clubs zitten niet altijd te wachten op registratie van de wedstrijd, wegens personele problemen, mogelijke derving van bar-inkomsten of omdat het ‘niet de moeite waard’ is. Eerder dit seizoen was door afzeggingen al eens helemaal geen mannenhockey te zien.

En waar het in andere sporten ‘not done’ is als trainer openlijk te solliciteren, hebben hockeycoaches daar soms minder moeite mee. Zo bood de assistent-trainer van wereldkampioen Duitsland vorige maand in een paar regeltjes op internet zijn diensten aan in de hoofdklasse, waar nog grote verschillen bestaan tussen clubs in betaling en trainingsarbeid.

Overigens speelde Tilburg gisteren in de tweede helft wel in eigen shirts, die snel waren opgehaald. De sponsor, geen bank maar een dropjesfabrikant, weet nu sinds gistermiddag ook: hockey heeft op de weg van amateur- naar professioneel niveau last van groeipijntjes.

Michiel Dekker

    • Michiel Dekker