Londen in direct contact met Teheran

De Britse regering staat in rechtstreeks contact met Iran over het lot van 15 gevangen Britse zeelieden en onderzoekt mogelijkheden voor een nieuwe dialoog. Dat hebben Britse ministers afgelopen weekeinde verklaard.

De 15 Britse matrozen en mariniers werden tien dagen geleden door Iran aangehouden in wat volgens Teheran Iraanse en volgens Londen Iraakse wateren zijn.

In Iran waren er de afgelopen dagen weinig tekenen van ontspanning. Zo’n 200 jongeren gooiden gisteren met stenen en vuurwerk en scandeerden „Dood aan Groot-Brittannië” tijdens een rumoerige demonstratie bij de Britse ambassade in Teheran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, zei tegelijk dat Teheran nog steeds wacht op een „verandering van gedrag” aan Britse zijde.

De Britse minister van Defensie, Des Browne, zei in Kabul dat er „directe, bilaterale” contacten zijn met Iran. Minister van Transport Douglas Alexander zei tegen de BBC dat „het potentieel voor dialoog [met Iran] wordt onderzocht”. „De verantwoordelijke weg voorwaarts is om het vaak niet spectaculaire maar belangrijke en rustige diplomatieke werk voort te zetten om ons personeel thuis te krijgen.”

Britse kranten meldden gisteren en vandaag dat Londen overweegt een missie van diplomaten en marineofficieren naar Teheran te sturen om te proberen de kwestie op te lossen en nieuwe incidenten te voorkomen. Volgens The Sunday Telegraph zouden de afgezanten de garantie overbrengen dat de Britse marine nooit opzettelijk zonder toestemming Iraanse wateren zou binnengaan. Een dergelijke verklaring zou echter niet neerkomen op een verontschuldiging, aldus de Financial Times vanochtend. Iran eist excuses.

De Iraanse autoriteiten gaven gisteren beelden vrij van twee Britse zeelieden die zeiden goed te worden behandeld en vertelden „kennelijk” in de Iraanse wateren te zijn binnengevaren. Eerder had Teheran al drie brieven en een videoboodschap gepubliceerd van de enige vrouw onder de gevangen Britten. De Britse regering heeft de de Iraanse autoriteiten om dergelijke publicaties scherp veroordeeld. Vandaag meldde Iran dat alle 15 hebben erkend illegaal de Iraanse wateren te zijn binnengegaan, maar de opnames daarvan niet te zullen tonen. (Reuters, AP)