Lees deze column niet!

Het schijnt dat de lezers van nrc.next amper warm lopen voor de geniale hersenspinsels op deze plek. Het kwantitatieve onderzoek nog hangende ziet het er beroerd uit voor de vakkenvullers van de estafettecolumn op pagina negentien. Kwalitatief hebben ze al afgedaan. De botte hakbijl hangt nu boven hun hoofden. Chefs en redacteuren noteren iedere uitgleider, elke tyoefout, mogelijk contraire, misse meningen die de next-lezer toch zó vervelen dat ze hun één jaar oude abonnement meteen maar weer opzeggen.

Voor nieuwbakken opvolgers zoals ik is dat niet bepaald een hart onder de riem. Ik sprak al eens van deze plaats, vanuit de stellige veronderstelling dat ik mocht tieren en razen. Foute meningen mocht verkondigen. Onzin verkopen. Maar nu dien ik op mijn tellen te passen. Ik word in de gaten gehouden. De next-lezer hijgt onzichtbaar in de gespannen nek van de columnist. Nog even en we liggen er allemaal uit. Als u mij hier volgende week niet meer treft, weet u waarom.

Ik heb besloten het rustig te houden. Ja, mag ik even, het is heus geen vetpot, hoor! Sinds kort weet ook de oplettende next-lezer uit eigen krant waar zijn zuur betaalde abonnementsgeld belandt: precies, niet langer bij de columnist, maar in de zakken van de falende bestuurders (van het concern dat uw krant uitgeeft) die met een oprotpremie naar huis worden gestuurd.

Ik begrijp de opwinding daarover trouwens niet. Er zijn heel wat landen waar dit soort praktijken volstrekt normaal zijn. Dat is net als met die kwestie over hoge salariëringen. Die zijn afgestemd op de internationale norm. Betaal je niet riant, dan vertrekken ze, en dat willen we immers niet. Nou dan. Dat zakcentje voor professioneel falen, dat is gewoon de norm! Mij hoor je er ook niet over – ik houd me voorlopig gedeisd.

Floris-Jan van Luyn

Floris-Jan van Luyn heeft de maandagcolumn overgenomen van schrijfster Naema Tahir.Van Luyn was van 1995 tot 2001 correspondent in China voor NRC Handelsblad en is nu journalist en documentairemaker. Zijn eerste film, ‘Cyberkoelies’, gaat over Chinese gamers.