Langere files door veel regen en meer verkeer

De lengte en duur van de files op de Nederlandse snelwegen zijn het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID), een van de instellingen die cijfers van Rijkswaterstaat verwerken.

De stijging deed zich voor in heel Nederland. Als belangrijkste oorzaken noemt de dienst de algemene toename van het autoverkeer, maar ook relatief veel neerslag in de maanden januari en februari. „Bij regen houden automobilisten meer afstand dan anders en daardoor is er minder ruimte op de weg”, aldus de VID.

De meest opvallende stijging wordt volgens de VID geboekt op de A2 tussen Utrecht en Den Bosch. Op deze route is de zogenoemde filedruk of filezwaarte (lengte maal duur van files) in één jaar tijd met 60 procent toegenomen. Het grootste knelpunt is nog steeds de A4 ter hoogte van Zoeterwoude-Rijndijk. De stremmingen aldaar zijn deels een gevolg van aanhoudende wegwerkzaamheden aan de A4. Volgens de nieuwste berekeningen wordt in Nederland in totaal 8 procent van de files veroorzaakt door wegwerkzaamheden.