Jongleren met spijs en wijnen

In Windows on the World, het op de 107de etage gelegen restaurant van het World Trade Center in New York, kon je tot 9/11 onder het genot van goede wijn genieten van het mooiste uitzicht ter wereld. Hoewel die bijzondere plek op gruwelijke wijze is verdwenen, kreeg ik onlangs weer een beetje het Windows on the World-gevoel.

Ik was uitgenodigd door het wijnmagazine Perswijn. De locatie was Ciel Bleu, een op de 23ste verdieping gelegen restaurant van Hotel Okura in Amsterdam. De aanleiding was Sterrenwijn, een samenkomst van horecamensen, vaklieden, pers en importeurs. Die gaan dan druk met elkaar praten, handen schudden en interessant doen. Maar vooral, en daar gaat het nu even om, witte topwijnen proeven.

De proeverij wordt drie keer per jaar georganiseerd: één keer champagne, één keer rode wijn en nu dus witte wijn. Of het dit keer absoluut top was, durf ik te betwijfelen, maar dat is ook niet zo heel opmerkelijk. Van rood en champagne worden veel meer hoge-kwaliteitswijnen geproduceerd dan van wit. In Italië bijvoorbeeld, daar komt voornamelijk rode wijn vandaan.

Maar goed, terug naar de 23ste etage. Voor de proeverij van start ging, hadden wij en petit comité een lunch. De chef-kok bereidt een aantal gerechten en een wijnimporteur, New World Wineries dit keer, serveert daar samen met de sommelier wijnen bij. Dat is altijd een beetje jongleren; waar ligt de ultieme wijn-spijscombinatie. Vaak gaat het goed, soms ook erg fout.

Dit keer ging er iets heel erg goed. We kregen een dessert met chocoladetaart en sinaasappelmarmelade. Daar werd een zoete muskaatwijn van het huis Campbells uit het Australische Victoria naast gezet. Ik proefde de wijn, maar werd er niet warm of koud van. Hij was vlak, had onvoldoende complexiteit en er bleef een smaak van pannekoekenstroop in mijn mond achter.

Totdat ik een hap chocolade nam en weer een slokje nam. Alsof er een chemische reactie in m’n mond ontstond. De wijn ontpopte zich als een bom van fruit en aroma’s van noten. Met de sinaasappelmarmelade idem, er kwamen aroma’s vrij als citroenschil, banaan en zelfs wat munt. Ik was werkelijk flabbergasted. Dat is nou een sterrenwijn-spijscombinatie.

Cuno van ’t Hoff

Meer over champagne: www.perswijn.nl www.newworldwineries.com