Jazzman Tony Scott overleden

De Amerikaanse jazzmusicus, klarinettist, saxofonist, componist en arrangeur Tony Scott is vorige week woensdag in zijn woonplaats Rome op 85-jarige leeftijd overleden. Hij werkte met beroemdheden als Billie Holiday, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Duke Ellington en SarahVaughan.

Scott werd geboren als Anthony Joseph Sciacca in Morristown, N.J. Hij werd beschouwd als een voorloper van de wereldmuziek, sinds hij als een de eerste jazzmusici het genre jazz mengden met andere muzikale invloeden.

Tony Scott toerde in Amerika, Europa, Afrika en Azië en vestigde zich uiteindelijk in Rome, waar hij een vast onderdeel werd van de Italiaanse jazzscene. Scott fotografeerde ook het werk en het leven van belangrijke jazzmusici, resulterend in een expositie in Frankrijk in de jaren ’80. Hij schreef verder de autobiografie Bird, Lady and Me als eerbewijs aan Charlie Parker and Billie Holiday. (AP)