Israël wil praten over vrede met Arabische leiders

De Israëlische premier Olmert heeft de Saoedische koning Abdullah en alle andere Arabische leiders gevraagd hem te ontmoeten tijdens een regionale vredesconferentie. Met de Duitse kanselier en EU-voorzitter Merkel aan zijn zijde zei Olmert dat het tijd is voor een diplomatieke doorbraak. Aanleiding voor Olmert is de herbevestiging door de Arabische leiders van een vredesplan, waarin zij Israël vrede aanbieden in ruil voor een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Volgens Olmert bevat dit plan „interessante elementen” en hij noemde de Saoedische koning ,,een opmerkelijk leider met wie wij graag in dialoog komen’’. Het meest positieve is volgens hem, dat de Arabische wereld bereid is Israël als „voldongen feit” te aanvaarden. Olmert zei dat dit niet betekent dat Israël bereid is alle onderdelen van het plan te aanvaarden. De deling van Jeruzalem en het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen zijn voor Israël onbespreekbaar.

Saoedi-Arabië heeft tot dusverre officiële contacten met Israël afgewezen. Kanselier Merkel, die ook president Abbas in Ramallah bezocht, reageerde behoedzaam met de algemene constatering „dat het belangrijk is te praten, maar ook belangrijk is woorden om te zetten in daden.” Merkel zei eerder niet optimistisch te zijn over een mogelijke oplossing van het Arabisch-Israëlisch conflict, dat hoog op de Duitse EU-agenda is gezet. Volgens de woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, Saeb Erekat, zullen ,,er niet één, maar vele conferenties volgen als Israël het Arabische vredesinitiatief aanvaardt.’’

Over de timing van Olmerts voorstel zei het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, generaal Yadlin: ,,De bal was van de Arabische zijde naar de Israëlische getrapt en daarom moeten we reageren’’. Politieke commentatoren in Israël zeiden dat Olmert geen meerderheid in regering en Knesset heeft om grote concessies te doen.

Olmert zei ook dat hij vredesbesprekingen met Syrië wil beginnen. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, die vandaag in Damascus is, zal een daartoe strekkende boodschap overbrengen aan de Syrische president Assad.