Irak in ban winnares van Idols

In het door bomaanslagen en moordpartijen geteisterde Irak gloort er af toe toch nog een sprankje hoop. De Irakezen zijn massaal in de ban van een landgenote die de Arabische versie van Idols heeft gewonnen.

De 26-jarige Shada Hassoon versloeg vrijdagavond in de finale in de Libanese hoofdstad Beiroet haar drie mededingers dankzij de enorme steun uit Irak. Maar liefst zeven miljoen sms’jes werden verstuurd, tegen 150.000 op een normale dag.

Hassoon zong een cover van een oude song waarin de verrukkingen in het vroegere Irak worden geprezen. Na haar overwinning hulde zij zich op de bühne in een Iraakse vlag.

Miljoenen Irakezen bekeken de uitzending. In de autonome Koerdische regio in het noorden werd massaal gefeest na haar overwinning. De feestvierders schoten, naar goed Koerdisch gebruik, hun machinegeweren leeg in de lucht om uiting te geven aan hun vreugde. (ANP, AFP)