‘Honderden’ doden na strijd Somalië

Na vier dagen van vrijwel onafgebroken hevige gevechten in de Somalische hoofdstad, lijkt de rust vanochtend weergekeerd in Mogadishu. Het Ethiopische leger zegt 200 „opstandelingen” te hebben gedood. Tienduizenden burgers zijn de stad ontvlucht.

Zaterdag is een Oegandese soldaat omgekomen; het eerste slachtoffer aan de zijde van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie sinds begin maart.

Volgens het Internationale Rode Kruis waren de afgelopen dagen de gewelddadigste in 15 jaar De ziekenhuizen van de stad zijn overvol. De meeste slachtoffers zijn burgers. Vanochtend is begonnen met het bergen van lichamen die dagen op straat lagen.

De Verenigde Naties hebben ge meld dat 47.000 mensen de afgelopen tien dagen zijn ontvlucht.

Donderdag begonnen de gevechten nadat een wankel staak-het-vuren was gesneuveld. Het Ethiopische leger zette samen met het regeringsleger de aanval in, naar eigen zeggen een driedaags offensief om de stad te „zuiveren” van overgebleven strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU).

Het regerings- en het Ethiopische leger zetten mortiergranaten, tanks en gevechtshelikopters in tegen overgebleven moslimstrijders, die zich hadden verschanst in Mogadishu van waaruit zij aanvallen uitvoerden.

Het offensief van de afgelopen dagen, Operatie Sifeynta (‘zuivering’), richtte zich op een paar wijken die in handen zijn van de Haber Gedir-clan, een tak van de grotere Hawiye-clan. Deze clan steunde de ICU tijdens hun zes-maanden durende bewind voordat zij in december werden verjaagd.

Gisteren hebben Hawiye-clanoudsten een nieuw staakt-het-vuren gesloten met Ethiopische militairen. Maar het is de vraag of dat verdrag stand zal houden en of de clanoudsten de jongeren van hun clan in het gareel kunnen houden.

Ondertussen zijn er in het weekeinde honderden nieuwe Ethiopische militairen de hoofdstad binnengetrokken. Een diplomaat zei dat er nu 4000 Ethiopiërs zijn. Vorige week zei Ethiopië dat tweederde van het leger zich had teruggetrokken uit Somalië. De bedoeling was dat soldaten van de Afrikaanse Unie de rol van de Ethiopiërs zou overnemen. Maar de huidige 1200 Oegandezen kunnen weinig uitrichten. (AP, Reuters).