‘Het Hollywoodgehalte is hier hoog’

Rolstoeltennisster Esther Vergeer maakt kans vanavond de prestigieuze Laureus Award te winnen.

Rolstoeltennisster Esther Vergeer (25) is in de categorie minder validen een van de zes genomineerden voor de Laureus World Sports Award, die vanavond in Barcelona wordt uitgereikt en in 190 landen – live – wordt uitgezonden. Het is voor de vierde maal dat Vergeer is genomineerd voor het sportequivalent van de Oscaruitreiking; in 2002 won zij de prestigieuze prijs.

Hoe schat je je kansen deze keer in?

„Ik moet toegeven dat ik de andere genomineerden tot voor kort niet kende. Gisteren heb ik hen ontmoet. Ik durf mij niet aan voorspellingen te wagen.”

Je hebt drie keer eerder in de zaal gezeten. Gaat het wennen?

„Nee. Het blijft heel bijzonder om waardering te krijgen van een select gezelschap van internationale (oud-)topsporters. Ik voel mij bijzonder vereerd.”

Al een speech voorbereid?

„Ha, nee! Ik heb wel voor vanmiddag een brainstormsessie gepland met een paar mensen. Veel zin heeft het overigens niet; in 2002 had ik ook wat op papier gezet, maar toen ik naar voren werd geroepen kon ik nauwelijks een woord over mijn lippen krijgen: bloednerveus.”

Drukke dag zeker?

„Redelijk. Het grootste deel van de dag ga ik loungen op de beach club met een paar honderd mensen. Daarna de kapper en de visagist. Om half zes worden we per limousine afgehaald. De show begint twee uur later en dan het diner.”

De jurk hangt al klaar?

„Uiteraard.”

Er komen veel beroemdheden naar het gala: Roger Federer, Ronaldinho, Tiger Woods, Johan Cruijff. Wie hoop je te ontmoeten?

„Het Hollywoodgehalte hier is hoog. Maar ik ben realistisch: aan al die mensen wordt hard getrokken. Toch hoor je mij niet klagen; ik ben al blij hier te zijn.”