Grunberg wint tweede Gouden Uil

Arnon Grunberg heeft de Gouden Uil gewonnen. De schrijver kreeg de prijs zaterdag in het Antwerpse Hiltonhotel voor zijn roman Tirza. De jeugdboekenprijs ging naar Een kleine kans van Marjolijn Hof.

Volgens voorzitter Ruth Joos was de jury unaniem in het besluit Grunberg te bekronen en „blij met het resultaat”. Tirza , is volgens haar „een boek waar je niet vrolijker van wordt, maar waar je af en toe toch wrang om moet glimlachen. In een uitgebeende en genadeloze stijl biedt de schrijver ons een blik in een wereld zonder houvast. Het toont een mens die op een enkele millimeter van de rand van de afgrond staat. En dat is dichter op de huid van de lezer dan die laatste durft te vermoeden.” In Tirza beschrijft Grunberg de Werdegang van Jörgen Hofmeester, een man die op het punt staat afscheid te nemen van zijn lievelingdochter Tirza, die met haar vriendje naar Namibië vertrekt.

De in Antwerpen aanwezige Arnon Grunberg verwees voor zijn dankwoord naar zijn wekelijkse column in de komende editie van het tijdschrift Humo, die ’s zaterdags ook in Het Parool verschijnt. Wel liet hij weten dat hij 5.000 euro van zijn prijzengeld bestemt voor een vertaling van een boek van de Amerikaanse advocaat Joseph Margulies over Guantánamo Bay: Guantanamo and the Abuse of Presidential Power. Grunberg verbleef voor deze krant enige tijd in het kamp en schreef daar een serie korte reportages over in het Cultureel Supplement.

Het afgelopen herfst verschenen Tirza, ook genomineerd voor de Libris-prijs volgende maand, werd is zeer positief ontvangen. Grunberg kreeg de Gouden Uil eerder in 2002 voor De mensheid zij geprezen. Lof der zotheid 2001. In 1998, 2004 en 2005 was hij genomineerd.

De andere genomineerden voor Vlaanderens voornaamste prijs voor een boek waren Remco Campert (Het satijnen hart), Tom Lanoye (Het derde huwelijk), Christiaan Weijts (Artikel 285b.) en Dimitri Verhulst. Die laatste werd onderscheiden met de ‘prijs van de lezer’ voor De helaasheid der dingen.

Bij de jeugdboeken gingen de publieksprijs en de Gouden Uil naar hetzelfde boek: Een kleine kans van Marjolijn Hof, over een meisje wier vader naar een oorlogsgebied vertrekt. „Hof snijdt moeilijke thema’s aan”, vindt de jury, „maar doet dat speels, sereen en toch gevoelig.” Beide prijswinnaars krijgen 25.000 euro.

Recensies en meer informatie op nrc.nl/boekenblog