Geen vage verwijzingen maar keiharde uitspraken

Mighty Society 4: Hoe ik het geluk zocht in de Global Age. Tekst en regie: Eric de Vroedt. Tournee t/m 25/5. *****

Politiek theater kan met z’n hoge ethische gehalte vreselijk lelijk zijn. Maar er zijn uitzonderingen: de voorstelling Mighty Society 4 is een scherpe satire én mooi om te zien. Alleen al de openingsscène streelt het verwende oog. Over een dun doek glijden trillende videobeelden en erachter bewegen zwarte schaduwen, door zachte pianomuziek begeleid.

Bas-Jan, let op de politieke wending, is het kind van europarlementariër Jet. Bas-Jan vertrouwt zijn moeder niet. Hij filmt haar te pas en te onpas en ook haar vriend, een succesvolle zakenman, wordt aan pijnlijke interviews onderworpen. De politica en de zakenman hebben, zo blijkt, een deal gesloten.

Theatermaker Eric de Vroedt werkt aan een reeks van tien voorstellingen gebaseerd op brandende actuele kwesties. Eerdere afleveringen van Mighty Society gingen over populisme, spindoctors en terroristen. Het nu in première gegane vierde deel behandelt de effecten van de globalisering. De zakenman in De Vroedts zelf geschreven en geregisseerde stuk besteedt arbeid uit aan lagelonenlanden. Massaal ontslag van zijn Nederlandse werknemers is het gevolg.

Twee van die verliezers staan ineens bij de politica voor de deur. Zij komen verhaal halen en dat pakt ongemeen spannend uit, want De Vroedt schrijft messcherpe dialogen. Eindelijk eens geen vage verwijzingen, maar keiharde uitspraken – over corruptie en integriteit, volk en elite, stress en menselijkheid, en ga zo maar door. Mighty Society 4 biedt analyses waar je erg van schrikt. Ineens besef je, bijvoorbeeld, hoezeer politici hun kiezers verachten.

Volksvertegenwoordiger Jet althans kijkt diep op hen neer. Els Ingeborg Smits speelt die hooghartige vrouw heerlijk vals. Tegenover haar Hein van der Heijden als de hyperintelligente bad guy – juist: de zakenman. Met de juiste mengeling van wraakzucht en wanhoop spelen Bram Coopmans en Carola Arons de ongenode gasten; Joeri Vos is de nichterig-melancholieke zoon.

Aan het eind legt De Vroedt te veel uit, maar verder heeft hij een voorstelling afgeleverd die amuseert en tegelijk choqueert.

Info: 020-4121415 en www.mightysociety.nl