Geen rust met Pasen

De hockeysters van Rotterdam wonnen gisteren met 5-3 van Pinoké.

Het bereiken van de play-offs is voor de veel belaste speelsters een lastige opgave.

Als een veredelde schietschijf had AP Kaldenbach een week eerder het doel van de hockeysters van Rotterdam verdedigd. In de wedstrijd tegen koploper Den Bosch schoot haar knie op slot. Een vervanger had coach Gijs van Heumen opmerkelijk genoeg niet meegenomen, waarna Kaldenbach het duel met de landskampioen gemankeerd moest uitkeepen. Rotterdam verloor met7-0 en zag de play-offs verder uit het zicht verdwijnen.

En dus stond de gelouterde Van Heumen gisteren wat nerveus voor de dug-out bij de thuiswedstrijd tegen Pinoké. De coach, die als bondscoach van de Nederlandse vrouwen olympisch goud en brons (’84 en ’88), twee wereldtitels (’82 en ’86), de Champions Trophy (’87) en twee Europese titels (’83 en ’85) won, besloot onlangs nog een jaar te blijven bij de club waar hij drie jaar geleden in dienst trad. Hij behoedde de jonge ploeg in 2005 voor het spelen van promotie/degradatiewedstrijden en loodste de hockeysters vorig seizoen naar de play-offs om het landskampioenschap, waarin Den Bosch te sterk was.

Dit jaar dreigt Rotterdam de strijd tussen de beste vier ploegen te missen door een mindere periode na de winterstop, die een overwinning gisteren bijna noodzakelijk maakte. Dieptepunt was de genadeloze nederlaag in Den Bosch. „Iedereen heeft een week lang de pest in gehad en was zeer kritisch naar zichzelf”, zei Van Heumen. „We hebben gezegd: als het zo niet lukt, dan gaan we knokken. Werkhockey, dat past ook bij Rotterdam.”

De geblesseerde AP (Alice Pauline) Kaldenbach werd gisteren vervangen door Marlot Wester (17) die dus niet op de bank zat in Den Bosch. De keepster bij de nationale A-junioren had Kaldenbach bijna vorig seizoen al eens kunnen vervangen toen ook de toenmalige tweede doelvrouw geblesseerd was. Van Heumen vond echter de gestopte oud-international Jacqueline Toxopeus bereid in te vallen.

Wester had geen schuld aan de openingstreffer van Pinoké uit een strafcorner en keepte een gedegen wedstrijd. Rotterdam kwam nog voor rust op een 2-1 voorsprong en behaalde vooral door arbeid een 5-3 zege op de ploeg uit Amsterdam.

„Twee keer gescoord uit een strafcorner, drie velddoelpunten en 21 doelpogingen”, concludeerde Van Heumen na afloop tevreden. Maar met een vijfde plaats, vier competitiewedstrijden te spelen en vier punten achterstand op nummer vier HCKZ heeft Rotterdam niet alles meer in eigen hand. Klein Zwitserland moet punten laten liggen, anders is de directe confrontatie met de ploeg van Van Heumen, in de laatste speelronde, niet meer nodig.

Vreemd genoeg staat die wedstrijd op een vrijdag op de kalender, terwijl de andere duels in de laatste ronde op zondag worden gespeeld. Zo is een scenario denkbaar waarbij Rotterdam en HCKZ beide punten hebben verspeeld en de vrouwen van Kampong, nu zesde op een punt van Rotterdam, bij aanvang van hun slotduel al weten dat ze aan een gelijkspel genoeg hebben voor de play-offs.

Hoewel in het Paasweekeinde niet in clubverband wordt gehockeyd, krijgt Van Heumen geen kans een deel van zijn speelsters rust te gunnen. Zo meldden in ieder geval Fatima Moreira de Melo en Mignonne Meekels, het duo waarvan Rotterdam in hoge mate afhankelijk is, zich bij het Nederlandse team van coach Marc Lammers. Ook spelen vier hockeysters, onder wie keepster Wester, bij de nationale A- of B-junioren en komen nog eens vijf speelsters uit voor het team van de Nederlandse Antillen, dat tot een pretteam voor hockeysters uit de hoofdklasse is verworden.

„De trainingen en wedstrijden met nationale ploegen gedurende het seizoen komen de belastbaarheid van de speelsters niet ten goede”, zei Van Heumen. „We zijn nog steeds aan het opbouwen. Je moet niet denken dat je zomaar structureel in de topvier van Nederland komt. Ook in de laatste wedstrijd zullen we moeten knokken, maar als we zo spelen als vandaag halen we de play-offs.”

Bij Hockey Club Rotterdam valt de ‘opbouwfase’ waar de vrouwenploeg volgens Van Heumen in verkeert extra op door de prestaties van het mannenteam, dat derde staat. De hockeyers van Robbert-Paul Aalbregt wonnen gistermiddag van Tilburg (4-3) en bezetten dit seizoen voor het eerst een hogere positie in de hoofdklasse dan de vrouwen van Rotterdam.