First Data voor 22 miljard naar KKR

De Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) neemt voor 29 miljard dollar (22 miljard euro) de verwerker van betalingstransacties First Data over. Dat hebben beide bedrijven vandaag bekendgemaakt. Het bestuur van First Data steunt de overname.

De overname is de op één na grootste overname door een private-equityinvesteerder ooit, na die van de Amerikaanse stroomproducent TXU, die in februari van dit jaar voor 45 miljard dollar in handen kwam van de Amerikaanse investeerders KKR en Texas Pacific. De overname van First Data is wel de grootste aankoop van één investeerder ooit.

KKR betaalt 0,34 dollar per aandeel voor First Data, een premie van 26 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag. Topman Henry Duques van First Data, die na afronding van de overname terugtreedt, zette zijn bedrijf zeven maanden geleden in de etalage na het afsplitsen van dochterbedrijf Western Union, dat is gespecialiseerd in grensoverschrijdend betalingsverkeer. First Data is zelf in 1992 afgesplitst van creditcardmaatschappij American Express. Sindsdien verzevenvoudigde de marktwaarde van First Data.

First Data is de grootste verwerker ter wereld van creditcardbetalingen en andere betalingstransacites. Het bedrijf boekte vorig jaar een nettowinst van 1,5 miljard dollar op een omzet van 7,1 miljard dollar. Het aandeel First Data steeg vandaag in een reactie op het overnamebod met 26 procent tot 33,65 dollar.

KKR nam eerder dit jaar de Amerikaanse winkelketen Dollar General over en is op dit moment in de race voor de overname van de Britse drogisterijketen Boots. In Nederland is KKR eigenaar van winkelbedrijf Maxeda (Hema, de Bijenkorf) en NXP, de vroegere halfgeleiderdivisie van Philips. (Bloomberg)