Falende defensie, eenzame spitsen

Zonder Alex en Koné is PSV verworden tot een zwalkende ploeg zonder vertrouwen.

De koploper speelt gelijk tegen NAC en ziet Ajax tot op drie punten naderen.

De 16-jarige Genaro Zeefuik kreeg zijn eerste speelminuten in het eerste elftal van PSV. Foto Bas Czerwinski 31-03-2007, BREDA. NAC - PSV. GENARO ZEEFUIK IN DUEL MET APATRICK ZWAANSWIJK. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Een kinderlijke fout. Zo kon de blunder van Manuel Da Costa zaterdagavond het best worden bestempeld. De twintigjarige verdediger van PSV verspeelde na een ruim een uur de bal op knullige wijze aan Arne Slot. De middenvelder van NAC nam het presentje dankbaar in ontvangst en schoot de openingstreffer achter de kansloze doelman Gomes. Ronald Koeman had het aan een zondagsschot van Jefferson Farfán te danken dat een complete blamage werd voorkomen. Na het zwaarbevochten 1-1 gelijkspel is de voorsprong op naaste concurrent Ajax, dat won met 3-0 van Heracles, met nog vier speelrondes te gaan teruggelopen tot drie punten.

Phillip Cocu verzuchtte twee weken geleden na de 5-1 thuisnederlaag tegen Ajax al dat PSV terug moest naar de basis. De aanvoerder verwees daarmee naar de solide optredens tijdens de eerste helft van het seizoen. De ijzersterke defensie onder leiding van Gomes en Alex vormde het fundament van de ploeg. Op het middenveld maakten Cocu en Timmy Simons het verdedigende blok compleet. De ploeg kon rustig achterover leunen en wachten op een dodelijke uitval van de spitsen Farfán en Arouna Koné. Na de winterstop was plotseling de glans bij de koploper in de eredivisie verdwenen. En sinds het wegvallen van de steunpilaren Alex en Koné is de formatie van Koeman een zwalkende ploeg zonder zelfvertrouwen.

Nadat Alex drie weken geleden geblesseerd uitviel tegen Excelsior riepen de technische staf en de spelers om het hardst dat ‘de Tank’ echt niet in zijn eentje verantwoordelijk was voor het succes van PSV. De praktijk bleek anders. Zonder de inbreng van de Braziliaanse internationaal oogt de verdediging kwetsbaar. Daar waar een talent als Da Costa naast Alex dit seizoen uitgroeide tot een revelatie, was hij de voorbije duels zonder zijn Zuid-Amerikaanse steun en toeverlaat de zwakste schakel van ploeg. Ajax en NAC speelden slim in op de bravoure van de Portugees die plotseling de defensie van PSV moest leiden. Op pijnlijke wijze kwam Koeman erachter dat de verdediger zijn jeugdige onbezonnenheid nog lang niet verloren is.

Koeman liet zijn centrale verdediger tegen NAC net zo lang staan totdat hij in de fout ging. Een minuut na het openingsdoelpunt haalde de coach zijn nummer 14 alsnog naar de kant ten faveure van Eduardo Alcides. Deze snelle Braziliaan werd in de winterstop op huurbasis naar Eindhoven gehaald, maar wist tot dusver niet of nauwelijks indruk te maken. Net zomin overigens als de Chinese verdediger Sun Xiang, die in Breda niet eens tot de selectie behoorde. Op de bank was wel plek ingeruimd voor de pas zestienjarige spits Genaro Zeefuik. Daarmee werd nogmaals pijnlijk duidelijk dat PSV tijdens de transferperiode een paar grote missers heeft begaan. De aangetrokken verdedigers blijken geen versterkingen, maar wat de ploeg echt opbreekt is een gebrek aan kwalitatief goede aanvallers.

Zoals de defensie in een paar weken tijd zijn betrouwbaarheid kwijtraakte, is in de aanval van PSV de doeltreffendheid verdwenen. Farfán en Koné vormden tot voor kort een levensgevaarlijk koppel dat met name in de eredivisie moeilijk af te stoppen was. De Peruaanse international staat zonder zijn Ivoriaanse collega veel te veel op een eiland. Manager Stan Valckx is er nooit in geslaagd een opvolger te vinden voor ‘supersub’ Jan Vennegoor of Hesselink. Het was veelzeggend dat huurling Diego Tardelli voor het duel tegen NAC spitsen als Patrick Kluivert en Zeefuik voor zich moest dulden.

Kluivert mocht zaterdag weer eens in de basis beginnen. De voormalige international was afgelopen zomer al als een paniekaankoop binnengehaald. Door zijn vele blessures werd in de voorbije maanden niet helemaal duidelijk of de oud-Ajacied nog van waarde zou kunnen zijn. Nog altijd twijfelt de clubleiding of het contract van Kluivert verlengd dient te worden. Tegen NAC werd pijnlijk duidelijk dat de nummer negen van PSV simpelweg niet fit genoeg meer is. Kluivert kan nog briljante tikjes breed geven of iemand met een hakje vrij voor het doel zetten. Maar zelf een actie maken, een lange sprint trekken of in de draai iemand verrassen is er niet meer bij. Die kwaliteiten zijn wel vereist voor een spits die mogelijk morgen aan dient te treden in de kwartfinales van de Champions League tegen Liverpool, waarin PSV nog altijd Koné moet missen.

De vaste krachten Cocu, Simons en Salcido hielden zich zaterdagavond in de catacomben van het NAC-stadion groot. Het drietal zag de voorbije weken met het wegvallen van Alex en Koné de automatismen uit de ploeg verdwijnen. De kinderlijke misser van Da Costa deden ze af als „een individuele fout”. En de jonge aanvaller Zeefuik werd geprezen voor zijn invalbeurt. Zo probeerden de routiniers naar buiten toe vol te houden dat PSV nog steeds een hechte formatie is. Liverpool en Ajax hopen de komende weken het tegendeel te bewijzen.